Менюто в детската градина

Повече зеленчуци и плодове и по-малко сол, захар и брашно ще има в храните в детските градини. Това заяви в ефира на  БНТ проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи.

Очаква се новият сборник с рецепти за хранене в детските градини да бъде одобрен в началото на 2018 година. Професор Николова коментира, че в основата му e заложен българският модел на хранене. “Традиционните български храни са застъпени с разнообразни рецепти. Не ние трябва да се съобразяваме с тези 2,50 лв на дете, а държавата, за да има качествени храни като сезонни плодове, защото това определя храненето на децата”, коментира тя.

Важно е сега децата да се научат да се хранят здравословно.

И какво трябва да е менюто на ученика

Относно модерните храни, които искат да включат в менюто на децата, като чия, киноа и авокадо, тя уточни, че това не са продукти, които ще бъдат ежедневно в менюто на децата, а са включени за разнообразие.

Проф. Николова каза, че твърде сладките храни и добавени захари не трябва да присъстват в менюто. “Относно солта – препоръчваме обезсолено сирене. В обикновеното има 3,5 до 4 гр. сол, което е страшно много за децата”, коментира Николова и  заяви още, че се надява и на съдействие от регионалните здравни инспекции, които имат отговорността да контролират.

Яна Алексиева, детски психолог и изпълнителен директор, Асоциация “Родители”: За нас не е толкова съществен сборникът, а как се изпълнява, как се прави едно детско меню, кой го прави, как се прави. Важно е как ще научим и родители, и деца да спазват хранителен режим. Детската градина е добър подход да научим децата, че ябълката е полезна и без да е подсладена.Алексиева заяви още, че не вижда проблем в суперхраните като авокадо и чия.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com