Монтесори педагогиката е една от най-ефективните и популярни методики в света. С нейното прилагане се дава възможност на децата да бъдат по-самостоятелни в ежедневието и в образователния процес от ранна детска възраст. Основните принципи на Монтесори са самостоятелността и личният избор на детето, не се позволява то да бъде принудено да върши нещо против волята му. Уважава се личното пространство на детето, а проблемите се разрешават с разговори.

С метода Монтесори трябва да дадем на детето среда, която то може да използва самостоятелно и за живот, и за игра свободно, без ограничения. Идеята е, че тази свобода на движение в крайна сметка учи децата на свобода на мисълта. Вижте как да превърнете една обикновена детска стая в Монтесори.

Всичко трябва да е достъпно за детето

Ако искате вашето мъниче да се научи да функционира самостоятелно в собственото си пространство, трябва да направите това пространство достъпно за него. А начинът на мислене на Монтесори метода означава, че трябва да адаптирате декора на детската стая да отговаря на действителната височина на детето. Вземете детски столчета и детска маса, върху които детето да учи и твори. Заложете на дръвени рафтове или шкафове на ръст на детето.

С други думи всичко в стаята на детето трябва да е безопасно спрямо възрастта му и оставяйки детето да играе в стаята, то да може да достигне всичките играчки и книги само и да не може да се нарани с тях. В това число леглото трябва да е на земята, с максимално нисък матрак, както и рафтовете с книги и играчки.  

Леглото е в основата

Леглото е в основата на Монтесори метода на възпитание и сърцето на стаята, подредена по този начин. Препоръчва се ръчно направено дървено легло на пода, с нисък матрак и много цветни възглавници и акценти и украси. Повечето легла по метода са направени във формата на къща или палатка.

Вижте няколко идеи как да си направите сами Монтесори легло

За разлика от детските креватчета, които изискват от родителите да поставят и изваждат децата, тъй като не позволяват мобилността на детето, леглото на пода поставя детето начело, като им позволява мобилност и независимост. Те могат да излязат от и да се върнат в леглата си, както и когато им е угодно, без помощта на друг човек.

Задължително е да има огледало

Отличителна черта на спалнята на Монтесори е огледало на стената. Това огледало служи за вашето мъниче от новороденото до края на детството. Докато специфичните цели на огледалото се променят, когато бебето ви расте в малко дете, полезността му остава постоянна. През цялото детство тя ще подкрепя зрителната активност, движението, когнитивното развитие и независимостта.

Монтесори е известен със станциите си за игра. Направете зона с огледало, което да е на нивото на детето. След около 18 месеца вашето дете ще разбере напълно как работи огледалото. В този момент, когато се погледнат в огледалото, те разбират, че гледат себе си. A на две вече могат да научат и практическите приложения на огледалото.

Семпъл, но образователен декор

Помислете какво изкуство ще хареса и оцени вашето дете – рисунки, принтирани визуализации на герой, карти на света или на животните и ги закачете на ниво, което всъщност могат да видят и стигнат. В крайна сметка каква полза от плакатите с животни или азбука имате, ако са толкова високо, че детето ви не може да ги прочете? Не на последно място, тъй като спалнята Монтесори има за цел да насърчи усещането за спокойствие, тя трябва да е боядисана в бяло или с естествен приглушен тон – жълто или охра.

Кътове за игра и четене

Създайте удобно място за четене и отделно за игра. Това може да са няколко възглавници на пода или мек килим, одеяло или стол с детски размери. Повечето семейства избират лавица за книги, които може да наредите с кориците напред. В къта за игра наблегнете на любимите играчки на детето, но без да го претрупвате с всички. Дървото е задължително като елемент и в играчките, и в мебелите. Може да вземете на детето глобус под формата на топка за игра, да вземете килим-пъзел или да оставите любимите дървени пъзели или играчки на детето в къта му.

Запомнете: Вашето дете „притежава“ пространството, вие сте само този, който го насърчава да опознае света чрез своята Монтесори стая.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com