ачко

За съжаление над 10% от децата до тригодишна възраст страдат от стомашно-чревно неразположение, най-често проявено като запек.

Причините може да са много – нередовно хранене или нездравословно хранене, а нерядко се случва и заради страх от изхождане или дехидратация на организма. 

Кои са запичащите храни и съответно разхлабващите?

Основно те са банани, моркови, тиква, млечни продукти и месо, ориз, картофи, грис, макарони и бисквити.

Разхлабващите са бобовите култури, сливи, круши, ябълки, спанак, както и течните храни.

Как да предотвратим страха от изхождане?

Но ако причината не е от храна, а е от страх от изхождане? Немалко родители са подложени на стрес всеки път, когато детето им иска да се изходи, а не може. Децата се стресират и след това отказват да ходят до тоалетна и стискат с дни. Тук идва ролята на родителя да стимулира детето да се изходи. 

Един от съветите, които бихме дали в такъв момент от опит, е тоалетното столче Ачко. С приветливия си дизайн децата успяват да се излъжат да седнат на тоалетната с него въпреки, че не искат, но ключовата техника на столчето, която ще даде добри резултати при изхождане, е позата, която се подобрява при вдигане на краката при 35 – градусов ъгъл. Освен това по-приклекналата позиция, в която се оказвате, стъпили върху столчето, спомага за процеса. 

Не забравяйте да окуражавате малчугана всеки път в този процес. 

Как още да използваме Ачко?

Столчето може да се използва, освен за тоалетната, и за мебел в банята. Той може да влезе в употреба, когато детето има нужда да достигне мивката, която е високо. 

Статията е изготвена с помощта на Ачко и е спонсорирана

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com