През изминалите 7 дни се състояха 2 протеста на медиците от единствената самостоятелна детска болница у нас. Такава честота подсказва, че обстоятелствата са нетърпими, а исканията са неотложни, но бих допълнила „не и невъзможни“, както сами казват организаторите на протеста.

Защо пиша това? Струва ми се, че децата ни наистина заслужават подобна болница и ние, като родители, трябва да помогнем да я има. Струва ми се още, че всички професионалисти, които се грижат за нашите деца, заслужават подкрепата ни.

Своя личен принос можем да дадем само след 2 седмици: на 10 май лекарите и сестрите отново излизат навън, за да бъдат чути. За подробности можете да следите страницата „Подкрепи педиатрията

На 10 май лекарите и сестрите отново излизат навън

Припомяме исканията на кадрите, отправен към Министерството на здравеопазването:

1. Специален статут на настоящата детска болница – това означава болницата да не бъде търговско дружество, а лечебно заведение с гласуван бюджет и ясен ангажимент от страна на държавата да осигурява финансиране за качествена диагностична и лечебна дейност.

2. Да се премахнат лимитите от страна на НЗОК – да не се отказва заплащане за извършена дейност само, защото дете с патология, свързана с отделителната система, поради липса на място, е лекувано в друга клиника, която например е за неврологични заболявания.

3. Достойно заплащане – осигуряване на заплати, с които не само да се оцени труда на специалистите, а и да се привлече достъпно нов персонал, за да може да продължим работата си.”1

Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев” ЕАД – София покрива широка спектър от болнични услуги на достъпна цена: диализа за деца, диагностика и лечение на генетични и нефрологични заболявания, подготовка за чернодробна трансплантация, и още много други.

Институцията функционира и като научно-изследователски и преподавателски център

Освен като болница, институцията функционира и като научно-изследователски и преподавателски център и е акредитиранa като Университетска болница от Медицински университет, София.

При тази профил и качествена стойност на услугите, цената за лечение е минимална. Кадрите на болницата биха могли да намерят работа в клиники, където трудът им ще получи адекватно финансово изражение, но изкуството да принадлежиш и морала на професията не могат да се измерят в цифри.

Надяваме се компетентните държавни отговори да удовлетворят незабавно исканията на медиците. Ние ще застанем до тях на протеста на 10.05., когато персоналът ще прекрачи границите на болницата и ще излезе на бул.“Акад. Иван Евстатиев Гешов“.

1Исканията са взети директно от страницата на протестиращите във Фейсбук.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com