недоносено бебе

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените бебета

Всяка година се раждат 15 милиона недоносени деца в цял свят, като често тези бебета не оцеляват или порастват с увреждания. Toзи материал е изготвен с помощта на книгата “Всичко за недоносените деца” на Фондация „Нашите недоносени деца”.

Проблемът „недоносени“ в цифри:

 • 10% от новородените се раждат преждевременно
 • 30% от тези деца получават трайни увреждания
 • 50% от недоносените деца се сблъскват с различни форми на обучителни
  затруднения, емоционални, поведенчески проблеми и проблеми в социалната
  интеграция
 • 70% от майките, родили твърде рано, страдат от посттравматичен стрес
 • 50% от майките на недоносени деца не получават подкрепа за кърмене и
  достатъчна информация как да запазят лактацията си
 • Раждането на недоносено бебе може да се случи при 75% от жените, които стават майки за първи път и при 45% от раждалите жени.

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ за преждевременно ражданe може да са – вагинални инфекции от рода на хламидии, трихомоназа, микоплазма, токсоплазмоза, бактериална вагиноза, вирусни инфекции – рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция, нетипично закрепване на плацентата, многоплодните бременностти, възрастов фактор – при млади жени на 14-18 години или при пациентки над 35 години бременността се смята за рискова, хронични заболявания –  хипертония, сърдечно-съдови заболявания, анемия, заболявания на белите дробове или черния дроб, удар, травма, прекалено физическо натоварване, истмико-цервикална недостатъчност – анатомична несъстоятелност на мускулите на шийката на матката в областта на вътрешния и отвор, прееклампсия – високо кръвно налягане и гестационен диабет.

Съгласно медицинския стандарт „Неонатология“: Недоносено новородено дете е родено при срок на бременността, по-малък от 37 гестационни седмици (по-малко от 259 дни). Седмицата по време на бременност се нарича гестационна седмица. Няма разлика между гестационната и календарната седмица.

Според теглото при раждане недоносените деца се разделят на три групи:

Още подробности за недоносените новородени вижте тук , както може да свалите безплатно книгата “Всичко за недоносените деца” на Фондация “Нашите недоносени деца”.

В България все още не съществува Национална програма за проследяване на недоносените деца след изписването им от неонатологичните отделения. Преждевременно родените бебета обаче са изложени на повече здравни рискове и се нуждаят от особено и навременно внимание, което може да предотврати или поне да намали голяма част от възможните усложнения, отбелязаха от фондацията на днешното събитие.

ЗА СЕМЕЕН ЦЕНТЪР „МАЛКИ ЧУДЕСА”

Семеен център за недоносени деца “Малки чудеса” предоставя възможност за консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – лекар, психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, консултанти по кърмене. Създателите му са родители на недоносени деца и познават проблемите от първо лице, като предлагат широк спектър от услуги от повече от 10 специалисти по ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия.

Грижа за новороденото вкъщи – в банята 

Не на последно място Семеен център за недоносени деца “Малки чудеса” е място, където родителите да могат да се срещат, да обменят опит и да се подкрепят взаимно. Семеен център “Малки чудеса” се намира на бул. Патриарх Евтимий 66, вх. В, ет. 1 в гр. София.