Представяме ви една майка, чието вдъхновение е нейната малка дъщеря София, a с нея e стартирал и блогът “Mama lesson”, където може да четем за майчинството, ежедневните радости и тревоги покрай децата, както и вкусни рецепти. Анна Николова, която стои зад “Mama lesson”, специално сътвори материал за нестандартните играчки на стандартните деца.

Децата имат нужда от любов, закрила и играчки. Понякога ги отрупваме с играчки, а те сякаш не се фокусират върху тях или бързо губят интерес. Какво става обаче, когато в малките им ръчички попаднат предмети от бита на възрастните? Е, тогава могат с часове да играят и да човъркат. Дори и да правиш опити да им обясняваш колко е опасно или е ценно и не трябва да се пипа. Разбира се, всичко това се случва, защото те просто искат да бъдат като мама и тате. Понякога се чудя, защо ли купувам играчки.

Представям ви списък от 15 предмета, които дъщеря ми (1г. и 2м.) обожава и може да играе с тях, докато не я “отлепя” по някакъв начин.

Магнити – това е номер едно в списъка на дъщеря ми с любими предмети. Тези малки сувенирчета, залепени на хладилника я привличат като магнит. Понякога се опитвам да ги опазя, но повечето случай безрезултатно. Вече имам по-скоро колекция от счупени, разпаднати и дори изгризкани магнитчета, а не спомени от времето, когато все още нямаше коронавирус и пътувахме по-свободно. Признавам си ползвам ги като успокоително, когато тя се разстрои за нещо и започне да реве меко казано истерично. Щом застанем пред вратата на хладилника и ги види, разплаканото човече започва да се усмихва.

Щипки – не мога да ги нарека номер две, защото са силна конкуренция на магнитите. Още със събуждането поглежда през прозореца и ми ги посочва. А когато попаднат в ръчичките й може да изпия дори кафето си. Измисля си постоянно нови игри с тях – пуска ги в по-голяма кутия, хвърля ги и се навежда да ги взема, подрежда ги по цветове, закачва ги къде ли не, подава ми ги. Когато съм проснала дрехи е трудно да запазя щипките им, добре че простора е висок. Наложи се да купя още, защото вече не стигат. Въпреки че из цялата къща има оставени тук и там и ако ги събера на едно място, може би ще отворя магазин за щипки. Не случайно понякога наричам дъщеря ми – малката щипалка.

Книги, списания, тетрадки – това също се нарежда в началото на класацията. Много обича да ги разлиства, разпокъсва и да ги гризе. Не знам какъв е хранителния състав на книгите, че толкова се харесват на вкус. Колкото и да я наблюдавам винаги успява да отмъкне някое крайче хартия към устата си. Друг път пък се “зачита” и дълго наблюдава някоя страница, дори я долепва по-близо до очите си. Виждала съм я дори, да целува определени страници на книжките, на който най-често има животинчета.

Четка за зъби – нещо много любимо. Още при първите ни опити да мием зъбите й (4м), тя вземаше четката и не я пускаше дълго време. Винаги се налага да я изтеглим от ръчичките й “насила”. Счита това за игра и обожава да си мие зъбите. Понеже е в период на никнене на зъбки, знам че това я облекчава. По този начин лесно създадохме навик да мие зъбките си.

Дистанционното – следващият “фаворит”. Използва се основно за чесане на зъби, колкото и да се опитвам да не е така. Освен това натиска копчетата и поглежда към телевизора какво ще се случи. Той е изключен в по-голямата част от времето и естествено нищо не се случва, но тя продължава да опитва. Вече се е научила как да борави “успешно” с бутоните и когато е включен преминава в различни режими на картина и звук, които дори и аз не бях открила, че съществуват.

Коланите на превозните ù средства – количката, триколката, столчето за кола и стола за хранене. Още със сядането в тях, започва да ги търси и да ги “закопчава” – това е голяма занимавка и понякога трае, колкото едно хранене. Така успявам да я нахраня, въпреки че тя не е от тези деца, които хапват със нежелание. Естествено след толкова опити вече успява да се справя почти успешно с тази задача и скоро ще почне да си ги закопчава сама. Ако случайно не й сложа колана веднага, започва да ми се кара и да ми напомня.

Клавиатурата – още едно любимо нещо. Много обича да “пише” на нея. Дори докато пишех тази статия, успя да ми “помогне”. Помощта се изрази в това, че из целия текст имаше поставени цифри, тиренца, точици и дори накрая някак си изгаси компютъра. Забавно, но не толкова. Мишката също се харесва, но клавиатурата е доста по-предпочитана.

Контакти, лампи, ключовете на лампите и дръжките на вратите – любимо още откакто е пролазила, даже от преди това. Просто тогава вече сама можеше да се добере до тях и да ги човърка, както си иска. Сложила съм предпазители на всякъде, но въпреки това пак успява да намери начин да ги докопа. За да е по-безопасна играта с тези любими “играчки” й направихме Busy board. Вече мога да кажа, че се отказа от истинските контакти, но въпреки това има един изкъртен в “кариерата” си.

Цветя – живеем в къща и в двора ни има цветя. Или по-скоро имаше. Сега са останали предимно стъбла. Обожава да къса листенцата на цветята и да ми ги носи. За най-голяма моя радост все още не ги е опитвала, но предполагам, че няма да им се размине. 

Дрехи и шкафове – е все пак е мадама. Обича да ги “подрежда” и да я преобличам. Когато ù облека нещо, веднага трябва да го разгледа. Случвало се е да не се хареса и да недоволства. Но повечето пъти е доволна и се радва на себе си. Доста често, когато види образа си някъде се само целува. Шкафовете също са много харесвани и обича да ги отваря и затваря, а също и да извади всичко от един шкаф и да го “пренареди” в друг. Естествено “опасните” шкафове са затворени с предпазител, което невинаги пречи на малките ръчички. 

Гребен – както казах все пак е мадама. Много обича да се реши и дори трудно ми позволява аз да го правя, защото още като види гребена и го грабва. Понякога се реши и с други предмети, но важното е да сме красиви и с хубава прическа, без значение какви средства използваме. 

Въжета – където и да види въже, то трябва да се дърпа. Без значение дали е на моите или нейните дрехи, на някоя играчка или на някое труднодостъпно място. Трябва да стигне до въжето, каквото и да й коства това. 

Черпаци и тенджери – това също е нещо много любимо. Обича да дрънка с тях, да ги подрежда и да ги прибира по места. По принцип е голяма чистница и където и да види една точка мръсно, ми го показва. В бъдеще ще имам прекрасна помощница. Давам й различни видове посуда, защото всеки един издава различен звук. Разбира се, вилиците и ножовете са забранени! 

Пластмасови шишета и пликчета – обожава да ги стиска, пълни с разни предмети, да изсипва съдържанието им и да ги отваря и затваря. Пликчетата издават страхотен звук, когато ги върти между пръстчетата си. Шишетата също. Това й донася истинска наслада.

Мухи – хит на лятото. В началото като се “запозна” с тези насекоми, пищеше и се страхуваше. Но след няколко дни (явно е видяла как ние ги прогонваме), започна да ръкомаха с ръце, като види муха. Много обича да ги “гони” и да пази мама и тате от тях. 

Моля, ПРАВЕТЕ това у дома! Позволявайте на децата да играят с предметите, които вие ползвате. Разбира се, нека всичко бъде безопасно и под контрол. Тези “игри” доставят истинска наслада на децата, а също така ги учат на “нещата от живота”. Забавлявайте се заедно и бъдете щастливи. 🙂

Последвайте я в Инстаграм – https://www.instagram.com/mamalesson_justmama/

И във Фейсбук – https://www.facebook.com/MamaLesson-Just-Mama-115195213500909/

И в Пинтерест – https://www.pinterest.com/Mamalesson_JustMama/

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com