Нови площадки построиха в детските градини „Бриз“ и „Ален мак“ във Варна. Американското правителство инвестира 205 хил. долара за реновирането на две детски площадки в две детски градини във Варна, в които се обучават 205 деца с хронични заболявания и специални образователни потребности – Детска градина № 20 „Бриз” и Детска градина № 9 „Ален мак“.

Детските заведения се нуждаят от площадки за игра, които са специално пригодени за такива деца, така че да отговарят на всички изисквания за безопасност и специфични занимания.

Преди изграждането на новата детска площадка

От семеен дом до модерна детска площадка за деца със специфични потребности.

Историята на сградата на Детска градина „Бриз“ e свързанала с българската история. През 1930 година Анжело Куюмджийски строи за семейството си къща с изглед към морето.

През ноември 1948 г. от Париж той дарява вилата си за дом за деца, предразположени към туберкулоза. През 1949 година къщата се национализира и до 1992 година се използва за различни нужди, включително и като резиденция на местен функционер на комунистическата партия.

През 1992 година Общинската власт на град Варна заявява, че имотът ще се използва изцяло съобразно волята на дарителя и настанява в него деца, преболедували и контактни с туберкулоза и други хронични белодробни заболявания.

Считано от тази дата вилата се ползва по предназначение според волята на дарителя. Сградата е на два етажа, с условия за обучение и отглеждане на деца от 3 до 7 годишна възраст.

В нея се намира обособената „Монтесори“ стая за работа с деца със специални образователни потребности. Запазен е изцяло архитектурния стил, както и функционалните, конструктивните и художествените ѝ страни.

Посолството на САЩ допринася към дарението на семейството на Анжело Куюмджийски като финансира съоръжение за игра, което допълва облика на Детска градина „Бриз“.

За детските площадки от майка за майка

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com