Потърсихме Aнтонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система да разясни какви реални промени се готвят в Наредбата за прием в детските заведения и да спрем митовете, които се споделят по темата:

Нови места в детските ясли и градини?

Според Тодор Чобанов, зам.-кметът по образование на София, през 2019 г. ще има нови 1050 места в детските ясли и градини. Това реално няма как да стане, без да се построят и отворят нови детски заведения.

В момента масово се нарушават изискванията за броя на децата в детските ясли и градини. И реално местата не се увеличават, а обратното, ако се спазва наредбата, то трябва да са по-малко.

Според Наредба 7 на МОН броят на децата в яслените групи на детските заведения трябва да е 20, а в момента масово тази наредба се нарушава и детските градини приемат 25 деца и повече, дори в определени случаи- например, прием на до 2 деца през работна група към Дирекция „Образование“ и така стават 27.

В наредбата все пак се дава възможност детските заведения в големите градове с недостиг да увеличат местата от 20 на 23, но при положение, че се спазват здравните изисквания. В едно от тях е описано, че всяко дете трябва да разполага с поне 4 квадрата в детската ясла или градина. Ако се приемат повече от 20 деца, то помещението трябва да е над 80 квадрата, а често не са.

За никой не е полезно децата да надвишават бройката, нито за учителите, нито за родителите, а най-вече не е за децата.

В първа група на детската градина, според същата наредба 7, децата трябва да са максимум 25 в група. Да, но сега приемът е 30.

Хронични заболявания и СОП?

Броят на децата с хронични заболявания и СОП ще се намали. Засега предложенията са да се намалят от 5 на 3, като Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система предлага да се редуцира до 1-2 бройки и дори и да няма такъв прием изобщо, докато не се направи нов списък с хронични заболявания, който да е относим към прием на детето в ДГ.

За децата със СОП броят в група може да се намали с 1 бройка от 3 на 2 места. Децата с хронични заболявания ще имат шанс да бъдат класирани само в квота „хронични заболявания“, а не в няколко квоти.

Деца до 3 год. няма да имат предимство по критерий хронично заболяване. Т. е всички места в яслените групи ще бъдат за деца по общи и социални критерии.

Уседналост за приема в детските градини?

От догодина е възможно приема в детските градини да става чрез уседналост в прилежащ район поне една или две години. Става въпрос за определен радиус около дадена детска градина, а не уседналост в квартал. Принципът ще наподобява приема в първи клас в училище, в който постоянният адрес ще дава огромна тежест.

Но една от промените, които готвят сега за идния прием, е родителят да получава още една бонус точка, ако живее в административния район на дадена детска градина.

Братя, сестри, близнаци и породени?

Спорният въпрос е братята, сестрите и породени в коя от двете опашки да са – в социални критерии или в общи, така че да не се делят две или три деца в две различни детски градини.

И още по темата – тук

Становища може да изпращате до утре на obrazovanie_so@abv.bg , а до края на месеца ще станат ясни крайните варианти за промени.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com