Марина е слухово-речев терапевт, помогнала на много дечица с кохлеарни импланти. В Инстаграм споделя интересни игри с детето и връзката дете-родител, качествено време с децата – идеи за занимания и активности, личен пример за родителство и случаи от работата й с деца с увреден слух. В партньорство с Център за развитие на слуха и говора ”Яника’ те организират практическо обучение за родители и специалисти на тема:”Късното проговаряне” на 19.03.2023 г. в кв. Лозенец.

Разкажете кога един родител да се обърне към слухово-речев терапевт?

Един родител може да се обърне към слухово-речеви терапевт винаги, когато забележи, че детето изпитва трудности в проговарянето, когато иска да обогати детския говор или детето изпитва затруднение с произнасянето на даден звук.  Този специалист ще използва цялата палитра от техники, в които участват сетивата на детето, за да онагледи по-ясно звукопроизнопението, дори и на трудните звукове, чрез игра, за да може детето да подобри уменията си. Слухово-речевият терапевт подкрепя изцяло езиковото развитие на детето, но би могъл да насърчи и неговите когнитивни умения.

Как да се справим с късното проговаряне и свързано ли е то винаги с аутизъм?

Ще започна с това, че не е задължително детето, което не говори да проявява аутистични маркери. С късното проговаряне можем да се справим като се обърнем към специалист, доверим му се и изпълняваме стриктно неговите препоръки. Има още няколко ценни съвета, които ще споделя с Вас, а именно говорете много на детето, използвайте граматически правилна и богата реч и прекарвайте качествено време заедно. За да проговори детето е необходимо търпение, разбиране и обич от наша страна.

Какво означава късно проговаряне – какви са диапазоните от възрастта?

Ще дам отговор на въпроса като използвам личното си мнение на родител и специалист. За мен късно проговаряне е тогава, когато детето между 20 и 24 месеца няма поне десет активни думи в речника си, които са със сравнително правилно произношение. Диапазоните според различните школи, терапевти и източници са различни, но това е моето мнение, което е базирано на 12 годишен опит, както и две лични деца.

Какви занимания може да бъдат забавни и едновременно с това полезни за проговарянето?

Всички занимания, в които сме изцяло отдадени на детето са забавни и полезни. Всяка ежедневна дейност би могла да бъде развиваща, ако е придружена с обяснения, със словесни инструкции, с малко креативност и въображение.

Четенето на книжки е чудесна възможност за развитие на речта, рисуването, апликирането, обикновените разговори, игрите за строене.

Ще дам пример с една обикновена низанка с рингове по цветове. Това е чудесна игра за развитие на фина моторика, пространствена ориентация и реч. По-малките деца ще съотнасят цвят по цвят, а едва след това ще научат техните наименования. Тази игра може да стане още по-интересна, ако родителят дава различни инструкции на детето и то ги изпълнява.

Вземи жълтия и червения цвят и ги постави при зеления.

Вземи ринга с цвят на слънце и го остави при този, който е с цвят на ягода.

По този начин ще обогатите речниковия запас на детето, ще развитието неговата слухова памет и ще му вдъхнете увереност, че то може да се справи с различни задачи.

Разкажи ни за обучението за родители, което организирате?

Идеята за обучението дойде съвсем естествено след множество консултации и среди с родители. Практиката показва, че на родителите наистина им е трудно да направят времето у дома качествено и да го запълнят с полезни занимания. Обучението ще е полезно за родители, защото ще даде насоки за работа у дома и практически идеи. Родителите могат да помогнат на детето си да придобие навици, умения и знания, които да го направят добър, смел, състрадателен и отговорен човек. За да се постигне това и за да бъде един човек добър родител са му необходими умения. Необходимо е да превърнат желаните идеали в ежедневни действия. Същото е и с проговарянето на детето. Всеки родител иска детето му да има богат речник, да говори правилно, да се изразява добре, да умее да се аргументира, но това не се случва просто така. Необходими са низ от умения, качества и положени усилия. А добиването и прилагането на тези умения е основната цел на обучението.  

Първоначално обявихме две дати за провеждане – 19ти и 26ти март, но първата дата вече е запълнена, а за втората има останали още около десетина места.

Идеята е да подкрепи родителите по пътя на проговарянето, да им даде нови знания, да отвори нови хоризонти и да вдъхне увереност, че ще постигнат успех с децата си.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com