Гостуваме на Мама Зона в техния четвърти брой

Да откриеш перфектната детска градина за твоето дете е сякаш да търсиш входа към Нарния, без да си го виждал преди – никога не знаеш дали това, което изглежда точно по определен начин е това, което търсиш. Уви, разбираш или твърде късно, че или не си открил най-доброто място за отглеждане на детето ви, или разбираш твърде рано, че то няма шанс да се класира в мечтаната държавна градина, която сте избрали.

Замисляли ли сте се на какво трябва да обърнете внимание при избора на детска градина за детето ви? Както и кои са ключовите въпроси, които трябва да зададете на персонала? Знаете ли колко важна е адаптацията за детето и как се случва целият процес? Ако отговорите са предимно не, то най-вероятно минавате за пръв път през това. Но не се тревожете, въпреки, че целият процес може да е тромав и досаден за едни семейства, той оставя позитивни емоции за други.

Ние сме тук, за да ви подкрепим в него с точна и ясна информация, защото Детските Градини.com е общност, която предлага качествена информация и съдържание, свързани с децата, детските ясли и градини.

За да ви улесним, ще ви изброим какво е нужно да направите, за да е лесен процесът ви докрай.

Приключението да откриеш най-добрата детска градина за детето ти започва с това да проучиш как се случва целият процес. За да стигнеш до избора, първо трябва да знаеш какви са шансовете детето да се класира в държавна детска градина.

Запознай се с критериите за прием в държавните градини, особено ако си от град като София, Варна или Бургас. Недостигът на места в държавните градини в столицата е огромен, а шансовете за прием на много родители, които не покриват основните критерии, носещи точки, малки. Не забравяйте да следите промените и информацията около кандидатстването, тъй като всяка година има промени в тях, особено в София.

Запознай се с частните градини в квартала ви, тъй като ако шансът е малък, то трябва да имате резервен вариант, а това са именно те. Не всички имат еднакви условия за прием, особено за възрастта, а таксите варират от 500 до 1400 лева, освен това приемът в някои частни институции е само ежегоден, в други само в определени месеци в годината. А за целта имаме улеснение за вас, като списък на частните детски градини в София, където може да се ориентирате колко частни градини има в квартала ви, да ги разгледате и да се свържете с тях. Имайте предвид, че заради ситуацията с COVID-19 няма да можете да разгледате базата на всяка детска градина, когато решите.

И при приема в държавна градина, и при този в частна, трябва да попитате какви са условията в градината, какво е работното време, каква е подготовката за прием, както и какви са таксите, нужните документи за прием на детето. Нужно е цялостно да се запознаете как се случва процесът.

Също важен въпрос е как се случва адаптацията, по колко часа ще може да оставяте детето и дали трябва да стоите с него в градината. След навършени 2 години децата имат нужда от социални контакти с други деца. Децата, ходейки на детска градина, преминават през нови емоции, които трудно могат да опишат. Затова често плачат в детското заведение. Първо те не са свикнали с режими , тъй като мама може да позволява повечето неща вкъщи да са без режим. Второ неестествено им е други деца да им дърпат играчките и също да плачат. Може и да е страх, тревожност, стрес или несигурност в новата среда. Затова трябва да обърнете внимание на адаптационния процес при децата, още преди да е тръгнало то в яслата или градината, в която е прието.

И най-накрая запасете се с търпение, все пак търсите място, където ще оставите най-милото ви за цели 8 часа.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com