Почти всеки от поколенията, родени през 90-те, консумира повече, отколкото му е нужно. Това обаче води след себе си необратими последствия върху Земята. И ако не искате децата ни да живеят в свят, покрит от пластмаса, то тази статия е за вас.

Искаш да живееш по-устойчиво и нямаш идея откъде да започнеш?

В тази публикация ще намерите екологични алтернативи на пластмасовите изделия, които да ви служат вярно в ежедневието.

Стане ли дума за Zero waste находки, то EcoKompas.com е мястото, където всеки от вас ще открие алтернативен избор от природосъобразни продукти, създадени с цел ограничено или пълно избягване на отпадъци в заобикалящата ни среда.

Затова селектирахме топ 5 продукти в 5 категории, които може да замениш веднага с екологични алтернативи. Ако искаш да започнеш да намаляваш отпадъците си в банята, кухнята или целия си дом, то тези артикули или комплекти ще ти помогнат да постигнеш твоите цели за по-устойчив начин на живот.

Ах тези сламки

Няма как да пропуснеш леденото фрапе вкъщи следобед, а ако всеки ден правиш по 2 фрапета с по 2 сламки от пластмаса, то накрая на месеца най-вероятно ще изхвърлилиш в боклука килограми пластмаса и парите си. Вместо да купуваш еднократни сламки, може да избереш между комплект от бамбукови или метални сламки, изработени от 100% неръждаема стомана, с четка за почистването им.

Метална самобръсначка

Някои от вас ще кажат „Е, върнахме се в 50-те“, а защо не? Стандартните самобръсначки не могат да бъдат рециклирани и се превръщат в огромен замърсител, а всеки един от нас сменя често самобръсначката ти, което образува тонове боклук след себе си.

Продуктът идва в комплект с цели 20 броя двойни ножчета за бръснене, а двата цвята са черно и rose gold.

Кутия за обяд и стоманена термо бутилка, които да прибереш в тази симпатични торбичка

Защо да ползваш кутията за обяд само за домашна храна? В магазините използват тонове пластмаса и найлони, за да ни опаковат храна, зеленчуци и плодове за вкъщи. Може да си пазаруваш сготвена храна или други продукти и от магазини, ресторанти и места за хранене, без да използваш пластмасовите еднократни кутии и торбички. А термо бутилката с вместимост 750 или 1000 милилитра е изработена от неръждаема стомана, не остава метален вкус и се мие изключително лесно и може да е винаги с теб, вместо да ползваш пластмасови бутилки за вода или други напитки.

А козметиката? И тя е опакована в пластмаса..

Ежедневно използваме десетки шишенца козметика, които накрая отиват в боклука. Това ли искаме? На пазара вече може да откриеш козметика без пластмасова опакова, което я прави 100% биоразградима и удобна за път. Било то балсам, крем или джобен сапун в допълнителна опаковъчна алуминиева кутийка, практична и позволява да вземеш сапунчето навсякъде с вас.

Аксесоари от устойчиви материали?

Пластмасовите аксесоари – гривни, колиета, бижута, часовници са сред най-големите замърсители в света, затова, ако можем да носим по-екологични модели, това ще бъде супер, нали така? Още повече, когато те изглеждат по този зашеметяващ начин, като този бамбуков часовник или бижута от керамика.

За още екологични предложения, може да последвате EcoKompas.com в социалните мрeжи – https://www.facebook.com/ecokompas и https://www.instagram.com/ecokompas/

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com