Прах в очите на родителите хвърлиха от образователното минситерство. Те споделиха, че имало политическо решение с компенсациите за децата, чието предучилищно образование е задължително, но въпреки това държавата и общините не са успели да го осигурят.

Проблемът с недостига на места в детските градини в София е предимно в яслена и първа градинска група, а с политическото решение – да се осигури компенсация на родителите, но за тези определени набори – 4,5,6-годишни, единствено замазват, че правят нещо по въпроса с липсата на места в общинските градини.

За да получат компенсацията, родителите трябва да удостоверят, че детето е участвало в класиранията за близки до дома му детски градини, но не е прието. Освен това, за да ползва обезщетението, детето трябва да е записано в частна детска градина или подобно заведение, обясниха от образователното министерство.

В момента 57 общини имат недостиг на места в градините за деца в предучилищна възраст. По думите на министър Вълчев държавата ще направи всичко възможно догодина да няма неприети деца на 4-годишна възраст, но със сигурност чакащите 4-годишни са в пъти малко от 2 и 3-годишни деца без места в детската ясла или градина, за които общината не прави нищо.

Компенсацията ще е в размер на сумата, която държавата плаща за издръжката на всяко дете в общинско заведение. Все още не са ясни техническите детайли по предложението. Много е вероятно сумата да не се предоставя кеш, а като ваучери, споделиха още от образователното министерство.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com