Детските ясли иградини ще станат безплатни от септември, 2022 г., а не от 1 януари. Решението за по-късно въвеждане на мярката е продиктувано както от цикъла на учебната година, така и от нуждата да се изчистят въпроси като компенсациите на родителите, чиито деца не са приети заради липса на място.

Това обяви в ефира на Нова телевизия новият социален министър Георги Гьоков.

Това е част от заложеното в частта “Труд и социална политика” на Споразумението за съвместно управление на страната в период 2021 г. – 2025 г, подписано от коалиционните партньори.

Безплатните детски градини бяха включени като топприоритет в споразумението на четворната коалиция. В документа е посочено, че проектът със съответните законови изменения трябва да е внесен януари месец. Това ще се случва успоредно с обсъждането на закона за държавния бюджет и впечателнието бе, че ще влезе в сила веднага. Кметове вече започнаха да се притесняват дали ще има осигурено финансиране, защото при въвеждане на мярката от януари те ще трябва да покрият разходите, поемани сега от родителите, със собствени средства.

От думите на социалния министър се разбра, че няма готовност мярката да влезе в сила веднага и ще остане за новата учебна година заедно с въвеждането на безплатни учебници за всички класове.

„Въвеждането на безплатни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са неоходими около 200 млн. лв., това не е непосилна сума за бюджета. Но трябва да се изчистят различни въпроси като например в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били приети на градина“, обясни Гьоков. Няма начин на едните да е напълно безплатно, а другите да не бъдат компенсирани, допълни министърът.

Градините ще станат безплатни с промяна на закона за местните данъци и такси. Споразумението си поставя за цел и осигуряване на достатъчен брой на ясли и детски градини в градове с недостиг, какъвто е столицата.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com