Първи ден след два месеца и половина карантина, детските градини и ясли отново отвориха врати. Те са полупразни, но са пълни с щастливи деца, показа наша проверка.

Във Варна от заявени 58% за присъствие, днес детските градини посетили едва една трета от децата. Групите са между 10 и 18 деца, а за тяхната организация отговарят директорите. Около 3680 малчугани са тръгнали днес на детска градина или ясла в морската столица от записани 12 хиляди.

В София в първия ден на отварянето на детските градини в родителите на 6348 деца ги завели на детска градина, а други 489 деца посетили днес в самостоятелните детски ясли. Това прави около 14% от всички деца, които посещават детски градини и под 25 % от децата, които посещават самостоятелните ясли, съобщават от Столична община. Според анкетите в града бяха заявени 26% за градинските група и 43% за яслите.

В детските градини в Бургас, децата, които са престъпили прага на заведенията днес са 30% от очаквани 48%.

От там поясняват, че двойно повече родители са били изразили желание в анкетите да ползват услугите на детските градини и ясли. От днес в София работят 173 детски градини и 24 самостоятелни ясли.

В Пловдив около 3900 деца очакваха в детските градини на Пловдив днес. Това са около 35% от общо 10 000, които ходят в детските заведения – съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Очаква се следващата седмица броят им да се увеличи до 50%.

Всяка сутрин на входа на заведението децата ще се приемат по график, родителите ще са на дистанция от два метра, а сестрите – ще са екипирани с термометри.

В един от репортажите от детски градини днес видяхме щастливи деца и учители, които се поздравяват с лакът.

Декларация за споделена отговорност, с която детето ви да тръгне на детска градина

Проблеми е имало, не единствено с документацията, споделя наш читател – Клара: „В яслата, където ходи синът ми всяка група е със свой вход, физически са отделени едни от други и днес беше безпроблемно и спокойно воденето. Спазват се мерките. В градината, където го записахме днес е изключително строга дисциплината, персоналът не смее да мръдне на милимунка от разпоредбите, за което ги поздравявам. Единствен минус е, че имаше върнати деца заради формалности“.

В Пловдив медицински персонал от училищата ще помага на колегите си в детските градини

На въпрос какви са били те, тя допълни, че от градината са искали предварително разпечатана декларация за информирано съгласие (споделена отговорност), която родителите да са подписали вкъщи. Но въпросният родител я написал на ръка пред тях и успял да пусне детето си на градина днес.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com