растеж, развитие, дете, детски растеж, бебе, първите 7 години

Растеж и развитие през първите 7 години

Растеж и развитие на детето – всеки малчуган преминава през периоди на промяна. В това време децата се изменят физически, психически и се адаптират към средата, в която живеят. Те нямат строго определена възрастова граница, но основните формулирани периоди са неонатален, кърмачески, ранна детска възраст и предучилищна възраст.

Периодът на новородено

Периодът на новороденото започва след появяването му на бял свят и продължава до 28-я ден. Това е времето на адаптация към околната среда и извънутробния живот. Тогава се установява белодробно дишане, закърняват пъпните съдове, установява се терморегулация на тялото. Новородените се раждат само с  безусловни рефлекси (сукателен, гълтателен и др). Периодът се характеризира с бързо увеличаване на телесната маса между 800 грама и 1 килограм. Докато средното тегло при раждане е 3,300 кг., а ръстът варира между 49 и 52 см. Нормалната обиколка на главата на детето при раждане е 34-35 см, а обиколката на гърдите 32 см.

Кърмачески период (2 месец – 1 година)

Той започва от края на първия месец и продължава до навършването на една година. Този период е характерен с най-интензивното физическо, моторно и нервно-психическо развитие. В първото тримесечие бебето нараства с около 10 см, през второто с около 6 см. След 5-месечна възраст килограмите се удвояват.

В края на първия месец детето вече задържа главичката си за кратко, фиксира погледа си и изразява емоциите си – появява се първата усмивка. В края на втория месец бебето трябва да издава гърлени звуци – да гука и да се ориентира по слух. След третия месец кърмачето държи стабилно главата си изправена и има опора на краката. Вече обръща главата си по посока на звука и следи с очи движещи се предмети. А след четвъртия месец детето вече познава майка си и реагира позитивно, очаквайки храна или обгрижване.

След шестия месец детето трябва само да взима играчка в ръце, с която да се заиграва. В този период произнася сричките “ма”,”ба”,”да”. След седмия месец то вече пълзи добре, седи стабилно и произнася продължително срички. В края на осмия месец детето вече трябва да разбира значението на думите и да отговаря на определени команди. През десетия месец то вече пристъпва с краката си и изпълнява поръчки с показване на предмети. При навършена една година детето прохожда самостоятелно, вижте подробности как се случва това. Започва да произнася първите осмислени думи и да пие от чаша (ето повече информация как да научите детето по-лесно да използва чаша). На тази възраст изпълнява поръчки “Дай на мама топката”. 

В края на първата година малчуганът ви трябва да има простичък речник от около 30 думи.

През това време то трябва да е утроило килограмите си, да е увеличило ръста си с 25 см, а обиколката на главата с 12 см. Тогава се променят телесните пропорции на детето, като се доближават до тези на възрастните. Поникват първите 6-8 зъба, като обичайно те са долните предни резци. Млечните зъби са общо 20 на брой и израстват до края на третата година.

Един от неприятните факти е, че инфекциозната заболеваемост в този период е най-голяма – като най-често засяга дихателната и храносмилателната система.

След четвъртия или петия месец изцяло се променя начинът на хранене на детето, за да продължи интензивното му физическо и психическо развитие.

Продължете на другата страница ->

Ранна детска възраст (1 – 3 години)

През тези две години детето усъвършенства двигателните си функции, говора и психиката си. Въпреки това темповете на растеж намаляват. Фонтанелата се затваря, всички млечни зъби израстват и съзрява имунната система. Увеличават се травмите заради любознателността на детето и възможността му да се придвижва само. В този период малчуганът слага всичко в устата си, с цел да опознае предметите. В тези 2 години възпитанието трябва да е ключов елемент от ежедневието на детето.

То трябва да проговори след навършени две години и половина. Речникът му на тази възраст трябва да съдържа около 300-400 думи. Тогава се формират първите въпроси на малчугана към родителя. Междувременно детето трябва да може да се контролира и да съобщи за естествените си нужди – храна, тоалетна и др. Преходът от памперс към гърне се случва точно в тази възраст. Ето един лесен и ефективен метод как да научите детето да използва гърне.

През третата година детето трябва да може да се качва и слиза само по стълби, да тича и да ходи координирано. В тази възраст то трябва да се научи да се храни само. В това време е нужно детето да започне да държи молив и да може да рисува кръг. Речникът му вече трябва да достига 1200 думи в края на третата година и да задава конструктивни въпроси. През тази година малчугана започва да любопитства много и да разглобява играчките, за да види какво има вътре.

Предучилищна възраст (3 – 6 години)

През тези три години детето се храни като възрастен и развива интензивно интелектуалното си развитие. Най-важните фактори тук са смяната на млечните зъби с постоянни. На 3 години и половина детето трябва да познава поне 4 цвята и да може само да ходи до тоалетна. То започва да развива сръчността си, да реди пъзели и разбира същината на играта. Междувременно с навършването на четири години детето вече може да рисува, да драска, да брои цифри, храни се без да разлива от лъжица.

На пет малчуганът вече трябва да знае около 3000 думи. Тази възраст е характерна с много енергия, тогава то вече познава животните, различава по-сложни предмети в околността и прави разлика между “реалност” и “илюзия”. В предучилищна възраст детето вече формира реч, а от около 5-годишна възраст до 7 се научава да чете, пише и учи наизуст стихчета. Тогава децата формират трайни контакти с други деца и могат да водят конструктивен диалог с възрастните.

В първите 7 години малчуганите трябва да получат много внимание и търпение от страна на родителите си. Да попиват повече от тяхното поведение и реакции и сами да могат да формират собствена мисъл и позиция.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com