цветовете и часовника, разпознаване на цветовете, цветове, далтонизъм, познаване на цветовете

Цветовете и часовника

Цветовете  и  часовника – кога и как да научим детето да ги разпознава? Те са част от най-важните възприятия на детето – чрез тях то разпознава формите и света около себе си.

Цветове

Новороденото вижта и разпознава цветовете още първите дни след като прогледне. Червеният и жълтият цвят са най-агресивните за окото цветове и затова децата ги припознават още като бебета. Неслучайно и играчките са в ярки и шарени цветове.

Цветът се формира като неделима част от предмета – “топката е синя” или “патето е жълто”. Той е асоциативно понятие, а не абстрактно. Затова родителят трябва да насочва вниманието на детето само към определени предмети в различните цветове. Можете да започнете да говорите с детето за цветовете в ежедневието още след навършена годинка и половина. След като детето стане на 2 години, то започва опити да назовава цветовете.

В края на третата година детето трябва да може да разпознава четири цвята – червен, син, жълт, зелен. След тях са черен, бял и кафяв цвят

Разпознаването и назоваването са абсолютно достатъчни за дете на 3 години. Уменията да групира предмети по цвят или да назовава нюанси се придобиват постепенно.

Формиране на цветоусещане

До 5-та година детето формира цялостното си цветоусещане чрез играчките, книжките и вашето обучение. Първо идва различаването на цвета, а после назоваването на наименованието му. След това детето използва и тоналност “светъл” и “тъмен”.

Подрастващите мъничета учат света чрез “докосване” – игри като пъзели или кубчета в различни цветове. Затова е важно да представите на детето цветовете чрез игра.

  • най-важното е да покажете на детето два еднакви предмета в различни цветове
  • бъдете последователни – започнете да учите детето на най-ярките цветове – червено и жълто
  • имайте търпение до назоваването на цвета

Има много видео обучения, които ще ви помогнат в обучението на детето, а ако давате мобилни устройства на детето – игри като Candy Crush са много подходящи за тази цел.

Разпознаване на часа

Обучението на детето за разпознаването на часа е по-трудното предизикателство. Когато са малки, те все още нямат формирана представа за времето, тъй като искат всичко “днес”.

Заедно с часовника, вие трябва да научите детето да разбира “времето” – обяснето му какво е ден, месец и календарна година. След това свържете времето с минутите и часовете. За да започнете да учите детето, то трябва да може да брои до 60.

Използвайте да обясните на детето часа с “време за” – игра, хранене, лягане

Важни уточнения в обучението

  • детето трябва да знае, че 1 час има 60 минути
  • да разпознава четвъртините
  • да прави разлика между трите стрелки на часовника

Лесна игра за малчуганите

Вземете листи и изрежете 12 парченца във формата на триъгълна пица. Напишете числата от 1 до 12 и ги дайте на детето да подреди парчетата пица в кръг, последователно по номера. Докато ги реди обяснявайте му кой час реди в момента. Като стигне до четвъртината (номер 3) обяснете, че това е част от пицата. Успоредно с това показвайте на детето, че има и други цифри, които показват минутите – 5,10 и 15. Разкажете му, че часа се мери и с минутите – 3 без 10. Като стигнете средата, покажете му, че това е половин “парче”. И така до 12 часа, когато трябва да повторите отново основните елементи – четвърт и половин.

Вижте повече за развитието на детето

В първи клас детето трябва да знае как да познава часа, а с него идват и другите обучения на понятията задължения, режим и ежедневие. Разпознаването на часовника може да е трудно на някои мачугани, затова не прибързвайте и имайте търпение.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com