След прекрасния етап от първите шест месеца, вие вече сте на втория етап, където ви очакват още толкова прекрасни моменти. Нужно е да ви споменем, че източниците на нашата статия са над 20, включващи българска и американска литература на педиатри, а уменията са усреднени за месец. Това, че бебето ви не владее дадено умение в началото или в края на дадения месец, не винаги означава проблем, все пак темпото на развитие на всяко бебе е индивидуално, но разбира се – обърнете се към педиатъра ви за всички тези притеснения и въпроси около развитието на бебето ви, тъй като статията е единствено с информиращ характер.

Добре дошли в седмия месец на вашето дете и очаквайте много бурни емоции, както през деня, така и през нощта. На тази възраст бебетата навлизат в период на големи промени в развитието, храненето си и съня. Обикновено спят около 10 часа през нощта и правят две или три дневни дрямки от три до четири часа през деня. Типично е за 7-месечно бебе да се буди по 1-2 пъти през нощта, а през деня да спи около 3-4 часа. За периода от 4 до 6 месеца наддава на тегло с общо около 1,800 кг, а на ръст 6 см.

Храна

Основните нужди на бебето в този период са да приема желязо – този минерал не само играе жизненоважна роля в производството на хемоглобин (протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото), но желязото също така помага за развитието на мозъка – включително изграждането на двигателни умения и паметта.

Уверете се, че бебето ви получава 11 милиграма желязо на ден, като предлагате обогатена с желязо храна.

Точно затова и седмият месец е период на въвеждане на месото в менюто. Подходящи първи меса за въвеждане са пуешко, пилешко и заешко.

Друга съставка, която е важно да се включи в храненето на вашето бебе в този период, е глутенът. Изследванията показват, че включването на глутен след 8-ия месец увеличава риска от развитие на непоносимост също толкова, колкото и въвеждането му преди 4-месечна възраст.

В приложението Беборан може да откриете полезна и достоверна информация, събрана от педиатри и експерти в областта относно захранването и хранителното съдържание на над 50 храни, а в профила на детето може да отбелязвате кои храни сте въвели до момента, както и да проверите какви храни може да въведете според възрастта на детето.

Двигателно развитие

Вашето бебе става все по-гъвкаво ден след ден, търкаля се напред-назад, от по коремче на гръб и обратно по коремче. Вероятно ще може и от корем да седне самостоятелно. Някои бебета започват да имат наченки на пълзене на тази възраст, особено ако са прекарвали достатъчно време по коремче, но най-вероятно е това да се случи по-контролирано и осъзнато около 9 месеца.

На седем месеца детето трябва да седи без опора, но да не седи твърде продължително в количка или стол за хранене (повече от 1,30 часа). Но тъй като бебето ви започва да се движи по-активно, важно е да изберете играчки, които го карат да се движи, като играчки на колела, които бебето ви може да бута през стаята, докато се учи да пълзи, топки, които бебето може да търкаля и др.

Способността на бебето да събира две ръце заедно означава, че то развива координацията между ръцете и очите и фините двигателни умения. Как да се възползвате максимално от това? Упражнявайте пляскането.

Aх, тези зъби

Първото зъбче обикновено се появява на около 7-8 месеца – един от долните централни резци. Ето и някои симптоми за изникването – зачервяване на бузите, зачервени, чувствителни венци, прекалено слюноотделяне, желание да гризе всичко, което му попадне под ръка, плач, отказване на храна, събуждане през нощта, раздразнение.

А когато изникне, може да го отбележите в безплатното и функционално приложение Беборан, където освен, че има много удобна графика, която ще визуализира кое зъбче е изникнало, ще откриете полезна и достоверна информация, събрана от педиатри и експерти в областта относно захранването и хранителното съдържание на над 50 храни. В профила на детето може да отбелязвате кои храни сте въвели до момента, както и да проверите какви храни може да въведете според възрастта на детето, какви ваксини има детето, както и графика, в която се визуализира растежът на детето от дата до дата.

Сетива

Бебетата на тази възраст могат да виждат много по-далеч, отколкото само до преди няколко месеца са могли и стават много по-наясно с околната среда. Може да видите как бебето ви се взира концентрирано, докато държи играчка или изучава собствените си ръце. На тази възраст бебето се радва на по-сложни модели играчки и цветови вариации.

През осмия месец на вашето бебе ще чуете първите съзнателно произнесени думи. Това се случва благодарение на факта, че артикулацията на срички вече е възможна чрез умението на детето да имитира другите. Говоренето не е вродено умение. То се научава.

Вашето бебе започва да свързва думите с техните значения и да разбира езика на тялото и невербалните знаци. Например, ако посочите нещо, вашето бебе може да погледне към него. Затова колкото повече се говори, толкова по-добре! Слушайте и реагирайте на бърборенето на вашето бебе.

Бебето вече ще наддава по-малко, с около 600 грама спрямо седмия месец и ще е с около 2 см по-високо. На 8-месечна възраст вашето бебе ще премине в режим от 3 към 2 дрямки през деня и 11 или 12-часов сън през вечерта. След като тази трета дрямка отпадне, може да предложите по-ранно време за лягане, за да ограничите преумората от дълго бодуване, причинено от прехода към 2 дрямки. Никненето на зъбите може да възпрепятства нощния сън на бебето, което се пробужда внезапно със силен плач и трудно се успокоява, това е именно болката от растежа на зъба. На тази възраст детето трябва да има един или два долни резци.

Сетива

Освен да копира звуци и да реагира на говор, бебето ще започне да сочи (смята се, че започва от 8-ия месец и се научава най-късно на една година), така че насърчавайте бебето си да научи това ново умение, като посочвате нещата и ги описвате и ако бебето ви посочи нещо с пръст, не забравяйте да забележите и да отговорите. Това е жизненоважна дейност за по-нататъшното проговаряне.

Осмият месец е период за развитие на привързаност към специално одеяло, играчка или друг предмет. Всъщност това е здравословен знак за развитие на бебето ви, тъй като то преминава от зависимост от вас като основен източник на комфорт към друг източник на подкрепа и не само за сън. На тази възраст то развива първия условен рефлекс – търси с поглед назован предмет или човек.

Двигателно развитие

Ако до момента вашето бебе не е пропълзяло, вероятно ще започне скоро, след като може да седи добре без опора. При много бебета това се случва около 8 месеца, но не се притеснявайте, ако бебето ви все още не е започнало да пълзи. Някои бебета не пълзят, докато не навършат една, а някои преминават от седене направо към ходене.

Хранене

През този период обикновено се включва жълтъкът на яйцето. Това става много внимателно, защото яйцата са от групата на потенциалните алергени. Започнете с трохички, след това една четвърт твърдо сварен жълтък през ден в зеленчуковото пюре, като яйцето трябва да бъде много добре измито, твърдо сварено – най-малко 12 минути. Освен това интересни плодове се въвеждат в менюто на детето – череши, манго, диня, пъпеш, както и попара с хляб или сухар и обезсолено сирене.

Всичко това може да го прочетете и запишете лесно в приложението Беборан, където всяка храна е описана с месец за въвеждане, потенциални алергени и състав.

През деветия месец бебето е непрестанно в движение! Независимо дали пълзи или седи, вашето бебе е започнало да взаимодейства със своята среда. Независимо дали това означава да прелиства бебешки книжки, имитира лесна игра или показва реакция след ядене на нова храна, по-лесно от всякога е да разберете какво мисли бебето за това, което преживява.

Деветият месец е много важен, тъй като се затвърждават основните навици на детето и в края на месеца приключва третото му тримесечие. От изцяло седнало положение, детето започва опити да стои във вертикално положение, използвайки опора, а в края на месеца дори и без.

Това е идеалната възраст за бебето да опита помощни средства за прохождане, ако смятате да ползвате такива.

Средното тегло за 9-месечно бебе е 8,2 кг за момичета и 8,9 кг за момчета и ръст от 70 см за момичета и 72 см за момчета според Световната здравна организация.

Това е жизнено важен етап за сетивното развитие. Вашето бебе се занимава изцяло с изследване на света около себе си и за първи път то има физическата мобилност да го направи.

Бъдете внимателни. На тази възраст бебетата имат изключително добро зрение. Те могат да забележат и най-дребните предмети, а все още имат вредния навик да ги изучават с уста. Почиствайте много добре пода и наблюдавайте да няма остатъци от храна.

Храна

Храната през този месец не се променя драстично, бебенцето хапва попара за закуска, кус-кус, обяд с пюре с месо или супа, която се приготвя като за възрастни, но без подправки и застройка, тъй като белтъкът на яйцето се въвежда чак след първата годинка на детето, тъй като организмът все още няма нужния ензим за разграждането му. Благодарение на умението да хваща перфектно малък предмет между палеца и показалеца, бебето ще може да се храни с храна, различна от пюре.

Двигателни умения

Детето проявява все повече сила в крайниците си и експериментира с количеството сила, необходима за вдигане на различни предмети. Бебето успява да се фокусира върху близки и далечни обекти, да изследва форми, текстури, да се изправя самó на колена, хванато за опора, да достига самó желаната играчка и да я взема в ръце, да хваща малък предмет между палеца и показалеца, да го прехвърля от една ръка в друга и да го пуска, да чука две кубчета едно в друго, както и да реагира по различен начин на шум и на музика.

На тази възраст бебетата спят общо 14 часа на ден, като около 11 часа сън са през нощта и три часа, разделени между две дрямки през деня.

Десетият месец

Ако вашето бебе изглежда сякаш е на мисия да унищожава играчки и да бута и чупи вашите неща, не се тревожете, навлезли сте в десетия месец. Повечето бебета на тази възраст са заети с това да се забъркват в бели, в които не трябва да се забъркват, защото те вече не са бебета, а малки любопитни човечета, които нямат изградени граници и правила кое може и кое не. Въпреки че разбират “не”, някои бебета се инатят.

Това е месецът, в който трябва най-много да говорите на вашето бебе, защото пасивният речник в този период се увеличава най-стремглаво, като можете да описвате всяко действие от ежедневието си с думи и изречения. Когато бебето говори на бебешки език, повтаряйте същата дума, но правилно, това стимулира по-бързото и правилно проговаряне.

На 10 месеца бебето ви трябва да бърбори, да прави зрителен контакт и да реагира на вашите думи и действия. Ако се притеснявате, че бебето ви не комуникира правилно, обадете се на вашия педиатър.

Растежът им се забавя през десетия месец, като ръстът е между 70 и 80 сантиметра, а теглото до 10 кг. На 10 месеца бебето трябва да има 4 зъба – те са най-често двата горни и двата долни резци (случва се и до 1 годинка да не са изникнали горните два зъба, но е по-скоро изключение), а бебето ви най-вероятно има вече постоянен режим и всеки ден спи по 2 пъти – сутрин и вечер.

Храна

Вашето бебе вероятно вече е професионалист в храненето само с пръсти, освен това до момента сигурно сте въвели всички основни храни в менюто, с изключение на мед, както и тези, които представляват опасност от задавяне, грозде, стафиди, ядки и пуканки.

Двигателна активност

Пълзенето, изправянето по мебели и повърхности, обикалянето и дори ходенето може да е в списъка на задачите за деня на бебчетата ви, но като цяло през този месец няма нови двигателни активности, които детето да придобива – придържа се към гореизброените и ги усъвършенства.

Имайте предвид..

Често някои доста странни поведенчески проблеми могат да изникнат точно в този период, включително удряне на главата, скърцане със зъби или скубане на собствената си коса. Те често се предизвикват от стрес или промяна в рутината им.

Въведете чаша за вода

Ако още не сте го направили, опитайте да запознаете бебето с чаша за вода този месец. Независимо дали преминавате от шише към чаша или от гърда към чаша, ключът към успеха е практиката и търпението.

Единадесети месец

Добре дошли в последната месечинка на вашето бебче.

През последните няколко месеца вашето бебе се e научило да проявява емоции като предпазливост и да изразява страх. Вашето бебе вече е по-наясно със собствените си нужди и може да ви каже или покаже какво иска.

Играта е важна, защото така вашето бебе учи – то може да разклаща играчки, удря, хвърля, изпуска и мушка различни предмети на различни места. То също обича да играе с вас и може да започне да ви показва нещата, с които си играе – например да ви донесе играчка или кукла.

Средното тегло на тази възраст е 8,7 кг за момичета и 9,4 кг за момчета и 73 см за момичета и 75 см за момчета според Световната здравна организация. Сънят на бебечето ви трябва да изглежда така – 14 часа общ сън (3 часа дневен сън, разделен на две дрямка).

Двигателни умения

Новите двигателни умения през този месец включват танцуване (подскачане на мелодия) и съдействие при обличане при повечето малчугани, вместо сърдене и протест. На 11 месеца вашето бебе трябва да може да обикаля наоколо, като се държи за мебелите или ръцете ви. Може дори да пусне ръцете ви, за да изпробва няколко колебливи стъпки само, а някои дори могат да ходят самостоятелно. Няма точно време, в което детето прохожда, затова не трябва да се тревожите, ако детето още не е проходило стабилно.

Някои бебета откриват, че катеренето е забавен начин за изследване на стаята и започват да се катерят по мебелите.

Езикови умения

Бебетата на тази възраст обикновено казват прости думи като “мама” и “тате”, използват невербална комуникация като посочване и жестове, за да общуват с вас, а други бебета може все още само да бърборят на бебешки – нарича се лепет (когато бебето издава само срички „ам“,“ба“). Но дори и да не общува толкова много с вас с думички, вашето бебе вероятно разбира повече, отколкото предполагате. То дори може да се е научило да маха за чао и да разбира жестове и команди, като дай или донеси, да клати глава за „не“.

На 11 месеца бебето ще има средно между четири до осем зъба. Опитайте се обаче да не се тревожите за това колко зъба има вашето бебе на тази възраст, ако са повече или по-малко.

Дванадесети месец

Вашето мъниче става на цяла 1 годинка през този месец. Но се опитайте да не бъдете твърде емоционални или носталгични, защото бебето ви все още има да извърви дълъг път до това да стана дете. И ви очакват много повече забавления и още толкова много приключения.

Но първо ще минете през вълнуващия 12-ти месец. Вашето малко дете ходи на два крака, макар и нестабилно? Честито от редицата късметлии сте, тъй като по-голямата част от малките малки деца не ходят стабилно самостоятелно до поне 13 или 14 месеца, ако не и по-късно. Двигателните умения на бебето са в процес на задобравяне и развиване, пригответе се за доста падания.

Без значение как вашето мъниче се придвижва наоколо, то със сигурност овладява нови умения, но за целта трябва да създадете възможности за поемане на рискове – внимателно контролирани, но все пак рискове. Например ходене по стълби за ръка.

Сетива

Бебетата обичат да гледат и слушат едновременно, което прави четенето на книги наистина забавно и интересно. Бебето обича да усеща различни текстури и вече има интерес към студените предмети.

През този месец се наблюдава интересен феномен, желание хем да бъде независимо, хем да не ви изпусне от поглед и да е до вас. Тази борба е напълно нормална. В този месец се появява срамежливост и бебето е нервно около непознати или плаче, ако напуснете стаята.

Играта е все по-развита, когато му се покаже как, и бебето вече поставя предмети в контейнер или сортер и ги изважда отново. Може да откриете, че вашето бебе ви имитира, като разресвате косата си, натискате бутоните на дистанционното или говорите по телефона.

През този месец се появяват и първите осъзнати емоции – яд от несправяне в ежедневни ситуации, например не е уцелило сортера за играчки или сте му взели опасен предмет, който е искало да сложи в устата.

На тази възраст бебетата общуват по много начини и показват много емоции. Говоренето и слушането, пеенето, четенето, движението, игрите навън са най-важните за ученето и развитието на бебето. На 12 месеца мозъкът на вашето бебе е удвоил размера си, a думите в речника му са от една до пет.

На тази възраст детето е наддало с около 350 гр. спрямо миналия месец, като теглото е средно – 10 или 11 кг, а сантиметрите с по 1,5 см спрямо 11-ти месец (до 80 см). Проследявайте мерките и прилежно записвайте в Беборан, където има графика как се е развивало бебето през месеците.

Храна

Нова храна, която може да предложите в менюто на бебето е киселото мляко – пълномаслено и по възможност качествено. Изчакайте за прясното мляко поне още 6 месеца.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com