Анелия Стаменова е дългогодишен квалифициран групов треньор по пилатес, табата и тапаут. От малка е спортист и танцьор. Хобитата ѝ се превръщат в професия през последните няколко години. Смята, че има достатъчно натрупан опит през годините, за да преподава и да помага на хората да скъсяват пътя към спортните си цели и амбиции

Вие сте треньор по пилатес, разкажете как въздейства спортът върху организма?

Да, треньор и групов инструктор съм по пилатес, табата, тапаут и водна аеробика от около 5 години и изключително много обичам работата си, приела съм го като призвание. Превърнах хобито си в работа, а по-хубаво от това няма. Занимавам със спорт, танци и живея с това.

Ще ви споделя няколко ползи за любимия ми пилатес и защо го обичам толкова много – той прави тялото гъвкаво и подчертава красивите природни дадености. Изправя стойката и засилва тялото. За дамите е важно да знаят, че с редовни и правилни тренировки седалищните мускули стават твърди като кокосов орех. Освен това помага да преодолеем болки, свързани със заболявания на двигателния апарат. Отделно от всичко това, разбира се, ни кара да се чувстваме тонизирани.

Разкажете ни как да изберем най-подходящия за нас спорт?

Всичко е строго индивидуално, зависи от текущото състояние на човек, възрастта и физическото му състояние. За хора с проблеми в гърба, кръста и ставите, пилатесът изключително добре въздейства на тялото, не натоварва излишно засегнатите области от тялото. Водната аеробика също помага на хора с наднормено тегло и проблеми в ставите.

А вече табата и тапаут са по-екстремни методи за тренировка, развиващи мускулатурата, но и изискващи повече сила и предварителна подготовка. Там ефектът е много по-бърз.

Като цяло обаче заредете се с търпение и бъдете постоянни, под ръководството на квалифициран треньор мечтаните резултати ще станат факт! А, за да изберете най-подходящия за вас спорт, консултирайте се със специалист и просто пробвайте.

Как най-ефективно се свалят килограми?

Постепенно и винаги според мен с помощта на компетентен специалист.

Хаотичните действия водят до хранителни разстройства и до необратими процеси

Препоръката ми е да не сваляте килограми с гладуване, това е най-прекият път към различни проблеми и хранителни разстройства. Според мен трябва да съчетаете правилното хранене с физическа активност. Подходящи спортове за хора с наднормено тегло са плуване, колоездене, спортно ходене, както и пилатес и подобни нискоинтензивни тренировли, заради опасността от ставни натоварвания.

Винаги има и зобиколни пътища и всеки сам може да се учи, чрез проба – грешка, но аз съм минала през това и като специалист в моята сфера не апелирам за подобно нещо.

Колко месеца след раждане може да си върнем старата форма?

Много зависи в какво състояние сме били преди самото раждане, спрямо това можем да кажем, но средно между 8 и 12 месеца бихме могли да смъкнем излишните килограми спрямо нашето тяло.

Какви упражнения препоръчате за начинаещи?

Аз винаги започвам с базови упражнения и учене на техника, мисля, че това е най-важното и остава за цял живот. Правилната техника на базови упражнения, като коремни стандартни преси, лицеви опори, планк, полумост-глутеус е много добра основа за всички видове спортове и занимания. Техниката дава добри резултати без контузии и наранявания.

С какво да се храним през лятото?

Аз се храня целогодишно със сезонни храни, това и препоръчвам. Няма по-добра диета или хранителен режим от този, който е съобразен със сезона, тя природата си знае работата. Лятото тялото се подготвя за зимата, затова освен храненето, препоръчвам слънчевите бани за събиране на Витамин Д.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com