рибено масло за деца

Омега-3 мастните киселини са ключов компонент на здравословното хранене. Те са особено важни за децата, тъй като играят ключова роля в растежа и развитието им и са свързани с множество ползи за организма.

Какво представляват Омега-3 мастните киселини?

 • Алфа-линоленова киселина (АLA)
 • Ейкозапентаенова киселина (EPA)
 • Докозахексаенова киселина (DHA)

Омега-3 са мастните киселини се считат за незаменими, тъй като тялото ви не може да ги произвежда само и трябва да ги получи от храната. Трите основни вида са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

ALA присъства в различни растителни храни, включително растителни масла, ядки, семена и някои зеленчуци. Междувременно EPA и DHA се срещат в мазни риби, като сьомга, скумрия и риба тон, и са широко достъпни в хранителни добавки, като рибеното масло.

Въпреки че съществуват много видове Омега-3 добавки, някои от най-често срещаните, т.нар. „морски“ са в рибеното масло, маслото от крил и в маслото от водорасли.

Рибеното масло идва от тъканите на мазна риба като най-добрата за създаването му е рибата треска – тя има най-високо съдържание на така необходимите Омега -3 мастни киселини. Когато става дума за консумацията на рибено масло, човек може да го получи от самите риби (веднъж седмично) или като го приема под формата на хранителна добавка.

Kaкво подпомага рибеното масло?

 • Имунната система;
 • Сърдечно-съдовата система;
 • Мускулите и ставите;
 • Косата, костите и зъбите.

Освен това богатото на мастни киселини рибено масло предотвратява кариесите и осигурява основни протеини и хранителни вещества за космените фоликули и кожата.

 • Мозъчната функция

Омега-3 са най-важни по отношение на развитието на централната нервна система, като те подпомагат растежа и мозъчната функция най-вече на децата. Над 60% от мозъка се състои от мазнини и Омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина). Тя е необходима за развитието на сетивните, перцептивните, когнитивните и моторните невронни системи по време на скока на растежа на мозъка. Смята се, че богатите на DHA части на мозъка са отговорни за дейности като планиране, решаване на проблеми и концентрация.

 • Сънят

Освен това рибеното масло може да подобри съня на детето. Липсата на добър и качествен сън при децата е значително свързан с по-ниски нива на DHA в кръвта и добавянето им води до намаляване на броя на смущенията през нощта и до 58 минути повече сън на нощ средно.

 • Хиперактивност

Някои изследвания показват, че Омега-3 може да помогне на деца с хиперактивно поведение, като им помогне да се концентрират.

Кои добавки с рибено масло са най-богати на Омега-3?

Ако не можете да вкарате достатъчно Омега-3 мастни киселини в менюто на вашето малко дете, тогава рибеното масло може да бъде добра алтернатива.

Консултирайте се с личния си лекар винаги преди да дадете добавка на вашето дете!

Когато избирате добавки с рибено масло:

 • изберете течна добавка. Добавките под формата на капсули са лесни за задавяне, така че не са подходящи за деца под три години. Течните добавки се предлагат в бутилки и се дозират лесно.

Именно това ни насочи към семейната компания Rosita, която предоставя рибено масло от треска Rosita EVCLO, богат източник на Омега-3 мастни киселини, мастно разтворим витамин А и витамин D3. Маслото се извлича от едни от най-чистите води на света – тези на Северния Атлантик и е неферментирало.

Как е създадено рибеното масло от черен дроб на треска Rosita?

Компанията Rosita е разположена на остров Донна в Северна Норвегия, където имат едни от най-чистите океански води в света. Там те извличат маслото от дроба на рибата, а след това използват метод, който е 100% естествен и природосъобразен – не се отделят въглеродни емисии във въздуха и във водата. Той запазва състава на ВСИЧКИ витамини, антиоксиданти и естествени мастни киселини в продукта. Целият процес протича без използване на топлина, химикали или вакуум.

Как се приема?

При бебета над 9 месеца се започва с една капка на ден и постепенно се стига до максимум 1/8 чаена лъжичка (0,625 мл);

Деца от 1 до 3 годинки – започва се с няколко капки на ден, като дозата постепенно се увеличава до 1/8 – 1/4 чаена лъжичка (1,25 мл);

Деца от 3 до 5 годинки – започва се с 1/8 чаена лъжичка и постепенно се увеличава, докато стигне 1/2 чаена лъжичка (2,5 мл);

Деца от 5 до 12 години – започва се с 1/4 чаена лъжичка, като дозата постепенно се увеличава, докато стигне 2/3 чаена лъжичка (3,3 мл);

Тийнейджъри – започва се с 1/4 и се увеличава максимум до1 чаена лъжичка (5 мл)

Странични ефекти от предозиране

Приемането на изключително големи количества рибено масло или предозирането може да остави единствено лош послевкус или да повлияе на дъха на детето.

С кода ни detskitegradini5 поллучавате 5% отстъпка от рибеното масло на Rosita

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com