С 200% повече въглехидрати в масло President, което се продава у нас, откриха в анализ на Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Те са изследвали храни и напитки, закупени от Германия, Испания Ho, Унгария, Португалия, Гърция и аналозите им на пазара в България.

Закупени са 11 продукта от следните групи – макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и алкохол.

Има разлика в шест продукта –  консерви с грах и царевица, масло, шоколад, шоколадови бонбони и риба тон.

Най-фрапиращ е случаят с масло President, при което у нас има с 20% по-малко протеини, но с цели 200% повече въглехидрати.

Процентното несъответствие означавало само един грам повече в продукта, но факт е, че вредните стойности, ако може да считаме, че въглехидратите не се считат за полезни, се увеличават в българския продукт.

Шоколадите Milka у нас имат с 15% по-малко протеини в сравнение от закупения продукт от Западна Европа, както и повече въглехидрати.

При другите случаи става въпрос за разлика в протеина, солта, но ползата е за българския продукт. При консервите отчитат разлика зарсди реколтите на грах и царевица, коите са различни в различните региони на Европа.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com