С нови правила ще приемат децата в детските градини в София от март тази година, стана ясно от заседание на Столичния общински съвет.

Съществените промени са свързани с допълнителни точки за местожителството в административния район на детската градина, където родителят получава не 1, а 2 точки.

Братята, сестрите и породените са в общите критерии с 1 точка. Броят на децата с хронични заболявания и СОП ще се намали от 5 на 3 и от 3 на 2 за група.

Протоколите за хронични заболявания ще издават от ТЕЛК, а не от джипи-то.

Работещите родители ще получават по 2 точки на човек, а не една, както досега промените гласяха. Родителите-студенти в София също ще имат по две точки за този критерии. Разбира се, ползва се само един от критериите – работещ родител или стуент, за да нямат те огромно предимство над другите кандидатстващи.

От догодина е възможно приема в детските градини да става чрез уседналост в прилежащ район поне две години. Но разговорите за този критерии тепърва започват.

Става въпрос за определен радиус около дадена детска градина, а не уседналост в квартал. Принципът ще наподобява приема в първи клас в училище, в който постоянният адрес ще дава огромна тежест.

И още по темата

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com