Заради епидемичната обстановка във връзка с COVID-19 директорите на детски ясли и градини в София служебно ще се извиняват отсъствията на децата.

Решението бе предложено от зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов и подкрепено в комисиите по образование и здравеопазване, като днес ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет.

Целта е да бъдат облекчени документално родителите, които искат да задържат децата си вкъщи, обясни зам. кметът по образование Тодор Чобанов.

„Склонен съм да предприема всички възможни действия за намаляване на разпространението на заразата и за облекчаване на родителите, които са в сложна ситуация, както на записването, така и на посещението на техните деца в яслените и градински групи.

По същество се предлагат два текста, които да деблокират действащите две наредби, които позволяват ние служебно да извиняваме отсъстващите деца и да облекчим по този начин родителите. Гарантирам същевременно, че те запазват готовността за нормални посещения, когато преценят и когато се подобри обстановката“, каза той.

Според Чобанов през пролетта средната посещаемост в детските ясли и градини на територията на София е била около 30%, през септември е стигнала 50%, а сега е отново ниска, близка до стойностите през март.

Втората промяна, която СОС ще гласува, е за отлагане на тръгването на ясла или градина, като до момента датата е била 14-ти ноември.