Спортът в детската градина е много важна тема. Защо? Защото двигателната активност в периода от 2 до 6-годишна възраст е важен за детското развитие – баланс, укрепване на сила, заздравяване на опорно-двигателен апарат, стойка и оформяне на гръбначен стълб, пространствена ориентация, моторно планиране, координация, причинно-следствено мислене, изграждане на стратегия, гъвкавост и още много други.

Теглото в ранна детска възраст е от значение и за по- нататъшното здравословно развитие на детето – ще има ли то наднормено тегло, ще се научи ли да балансира храненето със спорт и какъв ще бъде неговият жизнен тонус. Спортът възпитава и черти в характера като постоянство, упорство, пробивност и др.

Кои спортове могат да се практикуват в детската градина? В зависимост от конкретното заведение могат да се предлагат:

Плуване

Обикновено децата се взимат от детската градина с автобус, който ги кара до плувен комплекс, където с инструктор плуват 30 или 40 мин и се връщат обратно.

Лека атлетика и гимнастика

Родителите, които имат високи амбиции за децата си в тази сфера, са много мотивирани да започнат с тези тренировки възможно най-рано. Често самите деца подсказват, че имат желание да се развиват именно там. Изисква се голямо упорство и гъвкавост.

Баскетбол, хандбал и футбол

Това са по-мъжки спортове, въпреки че има и изключения. Но почти всички бащи държат да запишат синовете си на един от трите спорта и да спомогнат за откриването на талант в малките.

Танци

Независимо дали става въпрос за народни или спортни танци, почти всички деца искат да се включат в този спорт. Малчуганите обичат музиката и да се движат в ритъм е едно полезно умение.

Най-честата практика, що се отнася до спорт в детски градини, е родителите да запишат децата си на няколко, в повечето случаи повече от два, спорта. Идеята е да пробват от всичко и сами да изберат кое им харесва и с какво искат да се занимават в бъдеще.

Източник: Lotus Sport

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com