спорт за деца

Спорт за деца

Спорт за деца – как да изберете точния за вашето дете? Активното движение в ранна възраст е важно за физическото развитие на малчугана. Предвид забързаното ежедневие на един работещ родител, времето в парка е доста ограничено. Затова е хубаво да се огледате за подходящ спорт за вашето дете.

Спортът изгражда много качества – отговорност, системност, лоялност и изразходва излишната му енергия през деня. Тренировките са много добър метод, чрез който детето ще научи принципът на усърдната работа. 

При избора на спорт трябва да съобразите годините и интересите на детето. Трябва да проверите дали детето може да се справя със спорта, който посещава и колко големи са децата в самите групи.

Как да изберете спорта според интереса на детето?

Пробвайте да представите на детето различни спортни активности. В началото започнете да пускате на детето спортни канали, ако то пита и се интересува, то това може да е неговият спорт. Важна е локацията и средата, в която детето се обучава, затова ги съобразете според индивидуалните нужди на детето. Разбира се групите трябва да са с деца на сходна възраст с тази на малчугана ви.

Ако детето ви обича вода, заведете го на състезание по плуване. Наблюдавайте ентусиазма, с който следи събитието. Питайте дали му харесва, ако имате одобрение, то това може да е спортът, който е подходящ за вашето дете. Разбира се, за малките деца са важни и половите разделения – за момичетата гимнастика, за момчетата футбол.

Как да изберете спорта според възрастта на детето?

Децата между 2 и 4 години са малки за изтощителен и динамичен спорт с повече отговорности и усилия. По-дисциплинираните тренировки са за деца над 5 години. При малките деца е хубаво да няма много физическо натоварване, затова изберете спорт с по-леки движения. Мoже да се ориентирате към танци, плуване или футбол. 

Децата в предучилищна възраст – 6 години могат да тренират по-интензивно спорт, който да развива концентрацията им. Те вече имат изграден характер и могат да изберет по-лесно към какъв спорт да се насочат. На тази възраст децата могат да запишат карате, акробатика, гимнастика, тенис или друг активен спорт. 

Децата над 10 години вече имат добре развита мисъл, за да трнират стратегически игри, като баскетбол или ръгби. И е важно да насърчавате добрата практика в спорта – без насилие или задължителна надпревара.

Не прехвърляйте вашите интереси или амбиции насила върху детето, оставете го само да избере какво иска да спортува, само го окуражавайте

Запознайте се с всички спортове, намерете някой по-малко популярен, но интересен за детето спорт. Или изберете някой много известен, но с по-малко натоварване. Всичко зависи от вашия избор като родител, но ако откриете таланта на детето в ранна възраст, то може да създадете един велик шампион.