Майките си губят ума, когато родят. Точно в онзи момент, когато центърът на Вселената се измени и “то” се появи, всичко става различно.

По време на бременността мозъкът на майката преминава през модел на подрязване на процесите, които са му излишни в момента. Ето и любопитен факт – ако изберете произволна група жени от улицата и сканирате мозъците им, ще можете да разберете коя от жените е родила и коя не. Ако направихте същото с мъжете, няма да успеете да разберете кои от тях са бащи.

Всяка майка вече знае какво е чувството, когато вече имаш смисъл за живот. Всичко става различно. Навиците и тялото се изменят, но най-вече умът започва да действа в друга насока. Това доказва изследване, проведено в университета в Тексас, върху 25 майки през периода на бременността и след раждането.

Трябва ли една майка да напусне детето си, когато започне работа

След много тестове  и скенери, учените виждат, че мозъкът изцяло се “пренавива” и губи части от сивото вещество, щом майките видят снимки на децата си. И през бременността и след раждането, учените описват загубата на ума като адаптация на психиката, която акцентира умът да работи само върху нуждите на бебето.

От научна гледна точка майчинството ни прави по-умели в обработката на социална информация – ние сме по-добри в разпознаването на емоциите, както и нуждите на нашите деца. Помага ни да откриваме потенциални заплахи и насърчава привързаността и обвързването с нашите бебета.

Много фактори влияят на процеса – хормонални промени, физически промени, емоции. Самият период на бременност е време на голяма промяна за женското тяло. Бърза, за някой страшна, за други спокона бременност, но едно е сигурно, и майките и децата са благодарни, че те губят ума си от любов!

* Автор на текста и изследването е професор Норберт Херцох

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com