Историите за перфектните майки много често създават представата, че те са мнозинство, а не е така. Родителските възможности започват, не с раждането, а с отглеждането. Но извън представите за перфектната майка, се откроява голяма група от майки, възпитаващи децата си с доза страх. 

При тях страховете са водещи. Те предпазват детето от това, което най-силно ги тревожи в съзнанието им.

Страхът е врагът на доверието

С нарастването на социалните мрежи родителите стават все по-наясно с опасностите, с които може да се сблъскат децата им, както и
придобиват по-голяма преценка за живота, който децата им водят в училище

Родителите днес по-често се притесняват за децата си и не само се тревожат как се представят пред света, но и смятат, че е тяхна отговорност да се грижат за тези проблеми вместо детето си, което може да доведе до липса на лична отговорност, самочувствие и общи знания и умения за решаване на проблеми.

Майка хеликоптер

Прегрижващата майка или майка хеликоптер. Тя ежедневно насажда страх в детето си, че нещо може да му се случи, както и иска да го предпази от всичко. Съответно отказва да остави детето само да взима решения, което води до няколко последствия – отдръпване по време на пубертета и недоверие в родителските решения на етап съзряване.

Именно при тези майки най-трудно е да осъзнаят, че детето им е голямо и вече няма нужда мама да взима всяко решение, вместо него/ нея

Майка двигател

Тези майки карат детето да вярва в максимата, че животът е състезание и то се бори само за победа. Родителите могат да тласнат детето си към спорт или уроци по математика, където те изразходват големи средства, но не винаги детето харесва това или има потребност да ходи на състезания. Тези родители често следват идеята, че престижното според тях е по-важно от това какво детето иска. А страхът от провал е най-голям за тях. Такива майки настояват детето им да стане инженер, въпреки че то не се справя с математиката, но пък има талант да пее и иска да стане музикант. А тук страхът от провал на детето не изчезва, дори то да е вече на 20.

Отбранителната майка

Тя защитава себе си повече от своето дете.  Страхува се от преценката на другите за това как гледа детето си и какви са родителските му умения.  Например, тя се страхува, че ще бъде възприета като нехаещ родител, ако позволи на детето си да ходи само на училище или да си играе в парка. 

Отрицателната преценка на обществото е това, което кара тези родители да правят неща, които смятат, че се възприемат като „по-добри от“, така че не трябва да се справят с никакви критики.  Дори ако нещо е по-добро за детето им, ако те смятат, че ще бъдат съдени за това, те няма да го направят.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com