Служители от администрацията в Троян преди дни набраха първите зеленчуци от създадената общинска био градина, която ще осигурява екологично чисти зеленчуци на децата в детските градини на територията на общината.

С тях ще се хранят около 750 деца. “Дава сигурност, че по-голяма част от храненето в детската градина е здравословно за децата”, каза кметът на града Донка Михайлова

Община Троян е първата в България, която създава собствени зеленчукова и овощна градини изцяло за храненето на децата. Проучила е опита и на общини от Франция и Италия.


Как да изберем детска градина за детето ни в четири лесни стъпки

“Създадохме две овощни градини и зеленчукова градина, едната овощна градина е ябълкова. На тези три декара засадихме 556 ябълкови дръвчета и очакваме да получим солидна реколта от около 10 тона годишно. По наши изчисления за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Имаме овощна градина, която е засадена с най-характерния троянски плод – сливите. Тя е вече на 4-5 години, на площ 2,8 декара, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг.

В три оранжерии се произвеждат био зеленчуци. “В момента за засадени най-ранните пролетни зеленчуци – марули и лук, които вече берем. В средата на април ще засадим домати, а след това краставици и пипер. Във всички градини се отглеждат био плодове и зеленчуци, които са характерни за нашия край и са с гарантирано качество”, заяви Михайлова.

“Това е нова съвременна стъпка по отношение на здравословното детско хранене, съобразено е с всички стандарти. Тази идея дойде от един много хубав проект съвместно с французи, които са направили нещо подобно в техните детски градини. Това даде увереност у нас, че е възможно да се случи и в България. Хубавото е, че и плодовете, и зеленчуците ще бъдат с директен контрол от общината”, каза директорът на детската градина в града “Синчец” Виолета Маркова. 

86 фирми и 19 институции у нас ще имат детски кътове

Родителите също одобряват възможността децата им да се хранят с екологично чисти плодове и зеленчуци.

“Само след няколко месеца ще започне създаването на кошери за осигуряване на мед, който ползва обединеното детско хранeне. По примера на организацията в детските градини следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците, които ползват и да ги приложим и в ученическото хранене. Идеята е това лято да започнем събирането на билки, които са подходящи за съответните възрасти от нашия Троянски Балкан”, допълни кметът Донка Михайлова. 

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com