В контекста на записа, който издаде тормоз над дете на година и седем месеца в детска ясла в Надежда, и оплакването, че петгодишно дете в Пловдив е наказано да чисти тоалетната в детската градина, Антонина Кенова от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, Цветелина Цекова, администратор на „Майките на София“ и Елена Анастасова, сертифициран Т.У.Р. обучител разговарят за проблема и сблъсъка със “Системата” в предаването Социална мрежа

“Да пуснем в детските ясли хора, различни от медицински персонал, като специалистите по детското развитие да помагат на медицинските сестри”, предложи Кенова.

Oт 4000 медицински сестри в яслите и детските градини 1000 са в пенсионна възраст. Нужно е да се помисли в тази насока, каза Кенова и допълни, че не е нужно да са само педагози, а може да са социални работници, психолози, логопеди. “Важно е да имат подход и познания за ранното детско развитие”, каза още Антонина Кенова и допълни, че това не са болни деца, за да са им нужни постоянно медицински грижи и това го няма никъде в Европа.

Тя даде пример с испанската система, в която за две години всеки може да изкара курс за “детегледач”, вместо да учиш и специализираш четири години за бакалавър педагогика.

Според Цветелина Цекова, администратор на „Майките на София“ , в групата през две, три седмици има постове на притеснени майки, според които нещо нередно се случва с децата им и в яслите и детските градини.

Тя предложи персоналът в детските градини да минава задължително психотест, за да се разбере дали евентуално може да работи с малки деца.

“Камерите в детските ясли и градини са абсолютно задължителни. Мантрата “Имайте ни доверие” не я одобрявам. Очевидно си нямаме вече доверие”, категорична бе Кенова.

Според нея камерите са само една от мерките. “Ако мерките са комплексни, ще има промяна, само камерите няма да решат нищо”, допълни тя. Но на въпрос дали родителите ще гледат онлайн какво правят децата им в детската градина, тя каза, че това е пълен абсурд, те по-скоро са превенция, ако има някакъв конфликт, да се върне записът и да се реши проблемът.

“Децата в групите са много и персоналът е малко, но ако един човек е неспособен да работи с малки деца, дори да са пет не става. Майките искат обратна връзка, която не получават”, категорична бе Цекова.

Нужно е широко да се отворят вратите в яслите и детските градини, допълни Антонина Кенова и цитира анкета, която тя е пуснала в групата Детски ясли и градини в София , според която 20% оставят децата си на входа на детското заведение, което означава, че те нямат досег до учител там.

Според Цветелина Цекова персоналът в детската градина не говори за емоционалното състояние на детето, а съобщават само дали е яло или е спало. “Би било чудесно, ако един родител един път месечно приеме ролята на помощник-възпитател в детската градина и да се сблъска с професията”, допълни тя.

Според нея децата се гледат като в крепост и родителите нямат достъп до нея, което не ги кара да се чувстват спокойно. “Не се прави нищо, за да провокират това доверие с нас. Обратната връзка е на изключително ниско ниво”, допълни Цекова.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com