ваксина срещу варицела

Ваксина срещу варицела ще въведат в имунизационния календар на децата от 2020 г. Тя няма да бъде строго задължителна, а пожелателна. В Европа това е масова практика в над 15 страни, а у нас дребната шарка се подценява.

В САЩ ваксина срещу варицела е задължителна, а след въвеждането й смъртните случаи от варицела са намелели с 80% за 15 години. В Европа усложенията от варицела са намалели със 70% след прилагането на ваксината.

В чужбина ваксина срещу варицела се поставя между 12 и 15-я месец на детето и се повтаря, когато то стане на 6 години. В случай, че до 13-годишна възраст детето не е изкарало варицела, то трябва да вземе две дози в рамките на 28 дни.

ваксина срещу варицела

Симптомите започват с висока температура, дребни пъпки и сърбеж

Около 20-30 хиляди човека в България годишно хващат шарката. Тези, които я преболедуват на възраст над 30 години, имат много силни и обострени симптоми, стига се дори до смъртни случаи. Заради това се споменава многократно от специалисти, че ваксината не е само за децата.

Симптомите за шарката се появяват едва между 10-21 ден от заразата, започват с висока температура, дребни пъпки и сърбеж. При малък процент от заразените, се появяват и бактериални инфекции.

Вижте имунизационния календар на ваксините

В крайна сметка изборът остава на родителите.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com