Вчера родители стачкуваха пред Московска 33 за липсата на места в детските ясли и градини. На среща в Столична община със зам.-кмета Тодор Чобанов, директора на дирекция ”Образование” Мария Минчева и други представителите на общината, станало ясно, че общинските терени за строителство на нови детски градини в София са почти изцяло усвоени.

Повече за протеста – тук

Общината ще предложи на строителите на нови офис и жилищни сгради да предвиждат детски градини на партерните етажи, но към момента това не е възможно, поради нормативните изисквания към детските градини, споделят организаторите.

Изводите от първия протест е, че дори да се строят десетки детски градини, няма вероятност в близките години да има достатъчно места. А единственото решение на проблема са ваучерите. За да станат те факт, е нужна законодателна промяна.

“През есента свободните места за деца с хронични заболявания и СОП в първа градинска група ще бъдат прехвърлени към местата по общ ред. Това са около 1500 места, които уви няма да покрият недостига. А и това прехвърляне не е новост, то се случва всяка година”.

Общината не е против ваучери за алтернативни детски заведения, но е необходимо този тип заведения да бъдат законово уредени. Именно заради това в интернет вече се разпространява петиция, която да подкрепи идеята на родителите. Подкрепете я, за да не се разигравата децата в София на лотария.

Тодор Чобанов изрично заяви пред петимата родители на срещата след протест вчерам че общината е за ваучери за необщински заведения.

“Озадачени сме и от факта, че в списъка нови градини в ИСОДЗ има едва ТРИ нови, в сравнение със списъка от 2018г. И тези три нови градини са в Сеславци, Филиповци и Горна баня”, споделят организаторите.

Следващият протест ще е пред Министерски съвет, с искане за среща с премиера Бойко Борисов и незабавно решение на проблема с неприетите деца под формата на компенсации – ваучери за всяко дете.
Протестите ще продължат докато не остане нито едно неприето или некомпенсирано дете.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com