детски градини и училища

Вечният дебат между родители и учители – трябва ли децата да ходят на градина и през лятото, скара двата лагера в интернет.

Поводът бе официален отговор на общината във връзка с постъпилите много жалби, че някои градини в София може да през летните месеци да не работят. Затова от общината уведомиха, че освен ако не са предвидени ремонти, градините ще работят със сборни групи през цялото лято, като всеки родител подава информация дали детето му ще посещава градина в този период.

А ако имат ремонтни дейности, всеки директор в срок до 31 май трябва да подаде искане до дирекция “Образование” с описани видовете реконструкции.

Това писмо скара двата лагера – учители и родители. От една страна родителите рядко имат повече от 20 дни платен отпуск в годината, а до края на лятото най-вероятно са им остнали 5-6 дни за планувана лятна почивка. Съответно те нямат избор да останат вкъщи и да гледат децата, било то дори в неплатен отпуск, тъй като работодателите, особено в частния сектор, не биха одобрили служителите да отсъстват цял месец.

Много родители споделиха, че директорите, особено в яслите, определили по един месец почивка – юли или август, и от 150-180 деца, заявили, че в дежурната за квартала ще приемат само 10-30 от тези деца, крайно нуждаещи се. Как се определя този критерий, така и не разбраха родителите. Именно заради тези съобщения, те подадоха сигнали до общината.

Дори да пратят децата в дежурна за квартала детска градина, то тя би била или на другия край на квартала, или детето би се стресирало от новите деца и най-вече новия персонал, а това би означавало повторна адаптация, което е изключително ненужно за тях.

От другия лагер на учителите, бе споделено стихотворение, вдъхновено от последното разпореждане, че детските градини няма да затварят, предвид множество жалби.

Цяло лято на градина

И от птички и пчелички

Стигна се до труд за всички,

Че е важна свободата,

Че е важна и парата…

Де ти време за децата,

Тях родих ги на страната.

Тя да им бере колая,

Аз правата си ги зная!

Жалбите са ми в сърцето,

Те са в полза на детето!

Даскалите много знаят,

Ама ето – ще си траят!

Щото важното е тука

Да извадят си поука,

Че на моите деца

Са им длъжни всьо и вся.

Отговорностите лични

Делегирам ги на всички,

Убеден съм всеки ден –

Правотата е у мен!

Лятото ще си почина,

А детето на градина.

Искало и то почивка,

Тя и госпожата иска,

Ама не разбраха, ей,

Че един път се живей!

Айде моите уважения,

Туй са техни задължения!

Сълзица Димитрова

То още повече нажежи обстановката в интернет групата за детски ясли и градини в София, че се стигна до скандали.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com