Детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първият работен ден след почивните дни. Това коментира във Фейсбук кмета на София Йорданка Фандъкова. Ето какъв е плана при отварянето им:

  • Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията
  • Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, имат право да посещават детските градини
  • Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното им възстановяване.

Всяка община решава кога да отвори детските градини в срок до 1 юни

Всички директори на детски градини и ясли в София ще получат инструкция за организацията на работата.

? Целта е да се осигурява дистанция между различните групи и между персонала и родителите.
? Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време.
? При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.
? Посещенията на родители вътре в помещенията ще остане забранено, както и преди затварянето на детските градини.

Според кмета директорите очакват от Министерството на образованието декларацията, която трябва да попълни всеки родител, който иска детето му да посещава детска градина. Тя ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини и всеки родител може да я попълни предварително.

Посещението е само по желание на родителите, а нашата препоръка е децата, за които има кой да се грижи, да остават вкъщи. Лекарите нямат притеснения за здравето на децата, но те могат да предават вируса на своите родители, баби и дядовци.

“За да гарантираме сигурността на персонала, директорите организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания”, каза кмета.

“Възложила съм на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група”, допълни Фандъкова.

Детските градини в София ще отворят в пълен състав

До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи. Персоналът ще получи точни инструкции за поддържане на хигиената в двора и помещенията, а екипи на Столичната община ще извършват периодични проверки.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com