Детските ясли и градини са с нов рецептурник от 2020 г. с цели 430 рецепти. В него са включени предложения за сутрешно, обедно и следобедно хранене за деца от 3 до 7 години, като са включени както традиционни суперхрани, така и модерни съставки.

Децата няма да приемат пържени храни и колбаси, като основни ястия. Казват и край и на каймата в детските градини или поне на фабрично приготвената, в кухнята на детската градини ще трябва да се смели прясно месо и да се направи кайма, ако ястието го изисква.

Според новия рецептурник децата трябва да приемат пълнозърнести продуктипет дни в седмица, като това включва – пълнозърнест хляб, жито, лимец, кафяв ориз, пълнозърнести макаронени продукти, овесени ядки, елда, просо, царевица и др. Плодовете и зеленчуците се дават като добавка към сутрешна или следобедна закуска, като десерт към обедното хранене или като свежа салата. Освен цели или нарязани, допустимо е да са и във вид на смути. Една от рецептите в новия сборник, например, е за ягодово сорбе.

Присъстват и навлизащите все по-активно в храненето у нас елда, киноа, чия, авокадо, броколи, брюкселско зеле, салата айсберг, манго, фурми и други модерни и полезни храни. Както и сравнително новите зеленчукови и плодови смутита и сурови кремове и сладоледи от плодове.

За приготвянето на закуски или сладкиши, готвачите са длъжни да използват мармалад от плодове или конфитюр, но само екстра качество. Ядките и семената трябва да присъстват като компонент към салатите, някои ястия и десерти.

Наредбата ограничава приема на сол, захар, добавени мазнини, като се разрешават зехтин, олио и масло.

Веднъж седмично децата трябва да хапват риба, но пък са забранени колбасите, с изключение на шунка и филе с ниско съдържание на мазнини. Продуктът да не съдържа повече от 3 г мазнини на 100 г твърдо вещество) и намалено съдържание на сол (съдържанието на сол трябва да е намалено най-малко с 25 % в сравнение с това в сходен продукт). Филето и
шунката могат да бъдат включени като компонент на сутрешна или следобедна подкрепителна закуска, например в сандвичи или пици, но предлагането им да се ограничава.

От варивата, към боба и лещата се добавя и нахутът, който трябва да се консумира поне един път в седмицата. Рецептите в новия сборник описват различни видове ястия с булгур и елда. В менюто се допускат телешко, свинско и пилешко, но без кожата.

Отпадат тестени закуски от бяло брашно ​- мекици, тутманици, бутерки и пирожки.

Изискването е малчуганите в градините да приемат две пъти седмично краве прясно мляко – 1.5% масленост, както и краве, козе или смес кисело – 2%. През останалите дни маслеността на млякото може да варира от 3 до 3.6%. Ежедневно в менюто трябва да фигурират 300 г. Според изискването сиренето и кашкавалът следва да се озовават на масата на децата, само ако са по БДС стандарт.

За малките супите и основните ястия остават  съответно 100 и 130 грама, за по-големите се увеличават на 130 и 150 грама. Но в същото време се намалява големината на десерта – порциите стават съответно по 80 и 100 грама.

Така например в списъка с ястия в детските градини откриваме яхния от червена леща, мюсли с прясно мляко, филия със сладък пастет, супа от леща и елда, мъфини, пълнозърнести питки, плодов шейк, пуешко с ориз, по-често присъстват полезни ястия, но се забелязват и класическите млечни баници, мляко с ориз, кекс, кремове с прясно и кисело мляко, но и принцеси и сандвичи почти всеки ден за закуска, както и макарони със захар и сирене, въпреки че се препоръчва добавената захар да се избягва.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com