Средствата, получени в държавния бюджет от „Лукойл“ заради използването на руски нефт ще бъдат раздадени на най-бедните. Така над 300 хиляди семейства с ниски доходи ще получат средно по 230 лева еднократна помощ. Първоначалната идея беше с тези пари от „Лукойл“ да се намалят цените на горивата с между 1 лев и 70 стотинки.

Вместо намаление на цената на горивата, еднократна помощ ще получат семействата с доход на човек под минималната заплата, съобщи БНТ.

От социалното министерство съобщиха, че средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви, че механизмът на социалното министерство е бил максимално улеснен:

„Така, че няма да има нужда тези уязвими групи, които са маркирани от колегите, няма нужда да подават допълнителни документи, така че ще може лесно тази помощ да стигне до тях.“

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com