прием, детски градини

На каква възраст е добре детето да тръгне на ясла?

Попитахме консултант по позитивно родителство, който да опише най-оптималния период за тази стъпка. „Адаптацията в яслата зависи силно от няколко фактора, над някои имаме контрол, над други не. Едно от нещата, които радикално променя този период, е на каква възраст е детето. Всяка възраст носи своите специфики и съответно с тях – различни нужди на детето и подход. Първото, на което трябва да се обърне внимание, е дали детето преминава през период на страх от изоставяне. Този период е част от развитието на всяко дете и се наблюдава няколко пъти през първите 2 години“, споделя за в. „Аз-буки“ консултантът по позитивно родителство Цвети Христанова.

И понеже всяко дете е индивидуално в своето развитие, при някои деца това може да се наблюдава или няколко месеца преди втория им рожден ден, или скоро след това. Защо това е важно? Ако детето ви ще започва ясла на втория си рожден ден и в момента преминава през период на страх от изоставяне, то адаптацията би протекла доста по-тежко, допълва Цвети.

Най-доброто, което може да направите, е да забавите първия ден с няколко седмици, докато този период свърши, ако е възможно. По време на период на страх от изоставяне детето има нужда от възможно най-много спокойствие, затвърждаване, че няма от какво да се притеснява, че мама няма да го изостави. Ако не насилвате детето да се разделя от вас в този период, и затвърждавате, че мама винаги се връща, този период минава значително по-бързо. Обаче, ако оставяме детето при някого срещу волята му, само потвърждаваме страха му и този период може да се удължи и с месеци, а сълзите да не спират с часове дори и при близки и познати хора (понякога дори и с таткото).

„Наблюдавайте детето: ако периодът вече е отминал, адаптацията ще бъде по-лесна. На тази възраст дългите обяснения не са особено ефективни. Децата се нуждаят основно от визуализация – книжки, картинки, карти за ежедневието и какво може да се очаква, да опознае мястото. Ако е възможно да се запознае с някое дете от групата, е добра идея. И да се затвърдят позитивните асоциации с тръгването на градина“, допълва консултантът.

Toчки за успешна адаптация

Ако трябва да се синтезират основните точки за успешна адаптация на двегодишно дете, то те биха изглеждали така: подготовка – опознаване на мястото и режима, визуализация – децата имат нужда от ясна визуализация на предстоящото, което им дава спокойствие и сигурност, емоционална връзка с възпитателите и примери през деня за какво може да се обръщат децата към тях.

Друг важен момент е родителската нагласа. „Ако майката изпитва тревожност, детето ще го усети. Споменаването на детската градина трябва да е винаги с усмивка, с ентусиазиран тон и с увереност. Дългите сбогувания и неувереността подклаждат тревожността на детето и правят и раздялата и адаптацията още по-тежки.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com