Учители направиха петиция против отварянето на детските градини преди 15-ти септември. Подписана като упълномощена е Елеонора Петрова, а подписите са почти 300. Ето какво пише в нея:

“Колеги, смятам за абсолютно непочтено решението да се отварят детските градини на база мнение на родителите, без да се взема предвид нашето мнение на учителите и помощния персонал, все пак ние сме хората, които работим в тази сфера.

Всеки от нас ИМА ПРАВО да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа, както и “готовността да му бъде бъркано в гърлото” редовно с недоказано коректните PCR- тестове. (Сигурно сте чули как президентът на Танзания е дал да се изследват проби от коза, овца, папая, машинно масло и т.н., представяйки ги за хора и как част отчетените резултати са били позитивни.

Освен това- в ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СМЕ, но натискаме да отваряме детските градини, нищо че повечето от персонала е в рисковата група. Що за безумие?! Нали, ако (Недай Боже!) се появи САМО ЕДИН СЛУЧАЙ на дете или член на персонала, заразени с Ковид-19, НЕЗАБАВНО ЩЕ ЗАТВОРИМ ОТНОВО детското заведение?!

Абсолютно съм против да се експериментира с нашето и със здравето на децата!

Призовавам всеки от вас да помисли над това сериозно и да възразим категорично против поредния опит да се подценява и даже изобщо да не се зачита трудът, както и животът на учителите и всички, които се грижим за децата на България!
Петиция! Протест! Възражение!
Трябва да спрем опитите да ни “извиват ръцете” под заплахата от неплатен отпуск, уволнение, глад и т.н.!
Време е всички да признаем безценното значение на учителския труд, както и трудът на помощния персонал и към нас най- после да се подходи с нужното уважение! Защото с цялото ми уважение към лекари, полицаи, НОЩ и т.н. нека си признаем, че ако те са на първа линия, то НИЕ, РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА СМЕ НА НУЛЕВА (преди тях). Всеки знае, че само след три дни в детските градини има голяма вероятност децата да започнат да разменят помежду си не просто Коронавирус, а всякакви вируси, както се случва целогодишно в нашата работа. Готови ли сме при такава ситуация да бъдем набеждавани за виновни, както често ке случва или ще разчитаме на г- н Ананиев (който ясно показа, че не разбира нищо от работа с деца) да ни защити?!”, пише в петицията.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com

16 COMMENTS

 1. Ами записвайте си отрочетата в частни градини и само срещу 800 лв месечно ще намерите, някой който ще иска да ви го гледа. Или си ги гледайте в къщи, но вие вече не можете да ги търпите в къщи. Стига сте гледали на педагогическия персонал като все едно са ви длъжни.

 2. Връщането на работа е личен избор. Всеки, който може да си го позволи и желае , може да си стои вкъщи. Това важи за персонала и за родителите. Каква е гаранцията, че лице от персонала няма да бъде заразоносител !? Но т.като аз избирам да работя, за да изкарвам прехраната си ще пусна детето си на ДГ. Нося си отговорността. Нима си мислите , че частният предприемач ще ме пита , ще ми направи петиция искам/неискам да се върна на работа !? И е прав да не прави такава. Същото и с градините, какви петиции, кВи пет лева. Ако не искате … неплатен, напускате и т.н. Право на избор има всеки!

 3. Защо лъжете ,че нямате отпуски за кога ги пазите,кой ви лъже,че нямате отпуск?А това за рискувата група не говорете много защо никой не знае коя е рискова,никой не е застрахован особено за хора с отворени усти?А желаещи за работа в тази сфера са 6 от тото.

 4. Вие отворените и много работните ще ви се наложи да се барикадирате първо в болница даже и един лекар незнае за колко време и после във вас 14 дни под карантина.

 5. Няма да си пускат молбите,а такива анонимни като вас ще работят ама наистина ще работите,защото сигурно сте учителка или сестра която само си носи задника и нищо не работи.

 6. Здравейте, колеги и родители! На 22 години съм и в момента завършвам висшето си образование, за да стана детски учител. Споделям моя личен опит още преди да съм започнала работа по професията – през периодите, когато съм ходила по детски градини, непрекъснато влачех някаква хрема или грип със себе си, особено заради това, че родителите, които са на работа, не могат да си позволят да гледат болното си дете вкъщи. Това сочи за безотговорно отношение от страна на родителите! На следващия ден половината от децата са болни, учителката също е болна, тя обаче няма право на болничен, защото няма кой да я замести! И това е ситуация, при която симптомите на болестта се проявяват още на следващия ден. А представете си какво става с коронавируса?! Кога ще се разбере? Истината е, че в детските градини (а също и училищата) се осъществява един от най-големите потоци от хора, като на ден човек там комуникира (пряко и косвено) с над 100, и то по задължение, защото работата му го изисква! В коя друга среда един човек може да има толкова силен контакт с толкова много хора наведнъж, всеки ден? И всички тези мерки, които се взимат сега за фитнеси, молове и заведения, как ще се внедрят в детските градини, при положение, че на едно дете може да му се каже да не пипа другите или да не кашля без да е поставило ръката/ръкава пред устата си, но няма никаква гаранция, че ще го спази? В коя друга среда на едно място се хранят, спят, ходят до тоалетна и се забавляват толкова много хора наведнъж и след това се прибират по домовете си, за да общуват с още хора, всеки ден? Отговорете ми!

 7. Много прибързано е да се отварят градините, да не говорим за яслите. Няма никаква ясна визия за безопастност , а всички знаят, че постоянно има някакви вируси в детските заведения. Наистина е много лошо за някои родители и за самотните такква, точно за това трябваше да се състави адекватно подпомагане на родителите с месечни финансови помощи и допълнителна отпуска. Но е рано за ясли и градини-неоправдан риск.

 8. Три месеца живеем като затворници! Стига ! Животът изисква да работим и да приемаме предизвикателствата. Смятам, че децата трябва да общуват и да играят свободно, възможно е да се постигне добра организация и да работят детските градини.

 9. А през септември няма ли да ви е страх, не разбрахте ли че ще трябва да свикне да живеем с този вирус. Щом тооолкова ви е страх напускайте работа и се барикадирайте у вас!!!!

 10. Който не иска да работи да си стои вкъщи. Подайте си молбата и довиждане. Ще дойдат хора, които ще работят..

 11. Каква петиция??? Като не искате да работите, стойте си вкъщи. Има хора, които нямат отпуски, не говоря само за родителите, а и за учителите. Като сте в рискова група ще дойде да работи някой, който не е…. Не може няколко човека да решават съдбите на толкова много хора. Стига сте хленчили без причина. Такава професия сте си избрали и ще си изпълнявате задълженията. Ако вие имате отпуски, другите нямат.

 12. Много моля да НЕ изказвате мнение от името на всички работещи в ДГ !!!
  Който не желае да работи- да си подаде молбата !
  Аз съм колега-работещ във Варна и съм на 55 години !
  Явно не ви харесват тези коментари – и ги отхвърляте!

 13. Много моля да НЕ изказвате мнение от името на всички работещи в ДГ !!!
  Който не желае да работи- да си подаде молбата !
  Аз съм колега-работещ във Варна и съм на 55 години !

 14. Много моля да НЕ изказвате мнение от името на всички работещи в ДГ !!!
  Който не желае да работи- да си подаде молбата !
  Аз съм колега-работещ във Варна и съм на 55 години !

 15. Против отварянето на детските градини преди 15 септември!
  Против застрашаването на много животи , както на учителите, лелките, персонала така и на децата!
  Ние сме хора преди всичко , а не опитни зайчета и експериментите да се правят в лабораторий!

 16. Не желая да работя с деца до началото на учебната година… Зная, че това е опасно начинание, а мерките за епидемиологична обстановка в България няма да се спазват, т. к средства все няма! Много от предпазните средства няма да се осигурят “разбира се”. Аз съм учител, но и аз имам семейство и не желая да правя на първо място компромис със себе си, а на второ с близките си и децата си.