Ако сте нова майка, стоенето далеч от социалните медии може да е по-добре за вас, отколкото си мислите

Ново проучване изследва онлайн културата на мама инфлуенсърите и техния ефект върху майките, които консумират тяхното съдържание, и констатациите са повече от малко тревожни. Не винаги е било така. Родителите – особено майките – не винаги са били бомбардирани със съдържание, свързано с родителството. Но с примамката на лесното превъртане на Instagram на върха на пръстите ви е трудно да избегнете да видите изображенията и да четете историите на други майки с перфектни коси, чисти плотове и добре възпитани деца. И е трудно да избегнете сравняването си с тях като резултат.

Проучването, публикувано в Journal of Broadcasting & Electronic Media, установи, че бляскавите снимки и видеа на майчинството в социалните мрежи – техните постоянно чисти домове, щастливи деца и спретнати прически, грим и тоалети – могат да предизвикат безпокойство и завист, особено за младите майки.

Изследователи от Университета на Небраска-Линкълн анкетирали 464 нови майки. Тяхната цел била да установят дали има някакви специфични черти, които правят определени майки по-податливи на негативни чувства, предизвикани от гледането на съдържанието на мама инфлуенсърите.

Те открили, че жените с по-висока „ориентация към социално сравнение“ са претърпели най-лошите отрицателни ефекти и са по-склонни да интернализират онлайн съдържанието и да се чувстват по-малко уверени в собствените си родителски способности като резултат.

„Всички имаме тази склонност да сравняваме, но някои от нас са по-склонни да сравняват от други“, пише водещият изследовател Сиера Къркпатрик. С други думи, знанието кой може да е по-уязвим към този тип съдържание може да помогне на експертите, като здравните специалисти, да се намесят на ранен етап, преди то да има шанс да причини отрицателни въздействия.

Друг интересен резултат от проучването е, че то показа, че това е един случай, при който преминаването от фото съдържание към видеоклипове в TikTok и Reels е по-добро за публиката, тъй като за мама инфлуенсърите е по-трудно да поставят и редактират видеоклипове точно както искат.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com