многократни пластмасови чаши

Управител на компанията ZERA, която стои зад проекта „Аз избирам чашата за многократна употреба“, е Сабина Максимова — икономист по професия и призвание, активист в международното движение „Свободни от пластмаса“, посланик на Грийнпийс за премахване на пластмасовите чаши от Детските градини в България и най-вече загрижена майка, която оставя отпечатък със своята социално значима идея. Вижте какво споделя тя специално за “Детските градини”:

– Как се създаде проектът?

-Всичко започна в детската градина на моята по-голяма дъщеря. На родителска среща беше изискано родителите да носят чаши за еднократна употреба, с които децата да пият вода. Необходимите количества чаши бяха стряскащи – около 150 чаши на ден за 30 деца. И така – всеки ден. Задейства ме желанието децата ми да живеят на чисто, да растат отговорни и адекватни на собственото си време, в което основни жизнено важни ресурси, като чиста вода и чиста храна, започват да липсват.

Прочетох описаното в наредбата за детските градини и открих, че никой по никакъв начин не е задължен да използва еднократни чаши. Напротив – чашите трябва да са индивидуални за всяко дете в групата.

После намерих чаши от инокс и на следващата родителска среща предложих да гравираме чашите с различна картинка за всяко дете в групата. Родителите се обединихме около идеята и завинаги приключихме с изхвърлянето на еднократни пластмасови чаши.

След това намерих подкрепата на екологични организации по линия на световната кампания „Свободни от пластмаса“. Така гражданската инициатива порасна и се превърна в кампания „Аз избирам чашата за многократна употреба“ , която в момента се изпълнява от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна, и в партньорство за изпълнение и изработка на чашите от ZERA (компанията, която създадох като социален проект, вдъхновен от необходимостта да се даде готово решение на проблема с пластмасовото замърсяване).

Кампанията има за цел да провокира още родители, учители и директори в детски градини да се замислят за огромните ползи от преминаването на чаши за многократна употреба – по-красив детски кът, чиста среда за децата и без постоянно препълнени с пластмаса кофи, деца, които пият вода редовно и колкото пожелаят, огромния спестявания за бюджета на детската градина, ежедневно и на практика приложено опазване на околната среда, което иначе е част от официалната образователна програма на децата.

Mежду третата и седмата си година децата образуват 600 тона годишно нерециклируем пластмасов отпадък, достатъчен да покрие половината окръжност на Планетата

– Какъв обхват от градини имате в момента?

Вече 2500 деца от цялата страна преминаха на лична многократна чаша с уникален символ. Към днешна дата – вече 30 детски градини в над 13 области на страната. Децата се радват на по-качествено възпитание, опазват природата, пият повече вода и не на последно място – всеки ден се спестяват между 20 и 80 лв. във всяка детска градина, в зависимост от капацитета й.

– Как се случва подмяната технически? Родителите ли дават глас на промяната?

-Всичко, което е необходимо, е желанието на родителите на упражнят правото си на избор. Въпреки че децата прекарват повече от 70% от ежедневието си в детската градина, те са нашите деца и е наша отговорността да ги научим на принципи, да им осигурим здраве и по-добро бъдеще. Ако между третата и седмата си година децата образуват 600 тона годишно нерециклируем пластмасов отпадък, достатъчен да покрие половината окръжност на Планетата, какво очаква същите тези деца, когато станат възрастни? А техните деца?

Затова технически всичко започва от предложението на родителите по време на родителските срещи. Вместо да се събират стотици левове за еднократни чаши пак и пак, някой предлага нова възможност. Може да се разговаря и с настоятелството, както и с учителя и директора. Колкото и трудно да изглежда в началото, накрая всички остават изключително доволни и започват да се питат защо не са преминали на многократни чаши по-рано.

Чашките се поръчват, като всяка група деца в детската градина избира определен дизайн комплект. Може да има имена, може и да няма. После чашите се изработват и изпращат до детската градина.

– Колко струва на една детска градина да сменят чашите си с многократни?

-Наполовина на цената на еднократните чаши, които иначе се похарчват за една година. Или иначе казано – ако за една година всяко едно дете харчи по 25 лв. за еднократни чаши и това е ежегоден постоянен разход, то за метални чаши цената е наполовина – около 12 лв. за брой. Това е еднократна инвестиция. Край на разходите, край на изхвърлянето на отпадъци.

Всичко зависи от това какво точно правим с нея

– Споделете какво мислите за пластмасата като цяло?

-Пластмасата е материал, който е необходим и без който трудно можем да си представим нашето съвремие – бяла и черна техника, интериора на автомобилите, може би половината от вещите, до които се докосваме всеки ден… Нямам нищо против пластмасата, имам против начина, по който се използва. Самата концепция на материала „пластмаса“ е тя да трайна, неразградима, неразрушима и затова употребата и за един единствен път е обществена и икономическа аномалия, която трябва да бъде преодоляна, при това – бързо.

Със сигурност е ясно, че трябва драстично да намалим темповете на употреба и завинаги да спрем да я изхвърляме след няколко минути или дни. В противен случай катастрофалните последствия от материала, на които вече сме свидетели, ще засенчат и най-големите ползи от нея.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com