До 20 май публиката избира своя победител на сайта www.parichka.bg

679 деца до 12 години от цялата страна се включиха в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“, измисляйки свои проекти на банкноти. Рисунките на участниците са публикувани в сайта на конкурса www.parichka.bg и могат да бъдат разгледани тук. До 20 май посетителите на сайта със своите гласове ще изберат Победител на публиката.

Наградният фонд от общо 2400 лв., предоставен от Уникредит Булбанк, ще бъде разпределен сред петима победители. В допълнение на Победителя на публиката, петчленното жури на конкурса ще избере проектите за Първо, Второ и Трето място, а Уникредит Булбанк, партньор наинициативата, ще отличи още един участник. Издателствата Клевър бук, Carrot и Ciela са подготвили за финалистите интересни книги и образователни комплекти.

Много разнообрази са проектите на децата, участвали в конкурса. Голяма част от тях са избрали да мислят върху нов дизайн на български лев, но не липсват и проекти за евро, долар, румънска лея, крипто валути, дори извънземни пари. А някои деца са предложили измислена от тях валута със собствено име и знак.

Интересни са и посланията, които децата отпращат със своите проекти. Силно застъпена е темата за опазването на околната среда и грижата за планетата, както и темата за добротворчеството и отношенията между хората

Любопитно е кого избират да изобразят децата върху своите банкнотите. В участващите проекти ще открием български ханове и царе, будители, революционери, писатели, художници, анимационни герои, животни, извънземни… Не липсват и съвременни артисти, спортисти и популярни личности, сред които Лили Иванова, Стоянка Мутафова, Григор Димитров, Христо Стоичков, Ивет Лалова, Стефка Костадинова, Веселин Топалов и др. А някои деца са избрали да нарисуват своята майка върху банкнота.

Инициативата е организирана от образователната платформа TheLittle Chief и медията Mammi.bg и ще завърши със своеобразен празник на паричката на 3 юни в София. На събитието ще бъде открита изложба с рисунки от конкурса, а за победителите е предвидена тържествена церемония по награждаване.

„Целта на конкурса беше чрез творческия процес да подскажем на родители и учители как могат да започнат разговора за финансовата грамотност, парите и финансовите навици с децата през игра“, споделя Наталия Тодорова, организатор на инициативата. В сайта, в допълнение на участието и гласуването, е поместена секция с полезно съдържание, в която могат да бъдат намерени статии и съвети, свързани с финансовото образование на децата, предложения за занимания и ресурси за теглене.

Ето някои от участнициte в Националния конкурс за детска рисунка „Моята паричка“

Георги, 10 години от София. Снимка: www.parichka.bg
https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/8382/

Михаил, 9 години от Ловеч. Снимка: www.parichka.bg
https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/7626/

Ема, 11 години от София. Снимка: www.parichka.bg
https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/6756/

Александър, 12 години от Пловдив. Снимка: www.parichka.bg
https://parichka.bg/contest/moyataparichka/submission/5938/

Ето какво споделя Александър за своя проект: „Провокиран от бурното развитие на технологиите, реших да уважа Джон Атанасов, бащата на първата електронна цифрова машина АВС. В банкнотата е нарисуван и първият електронен компютър, орденът Кирил и Методий, с който е награден през 1970 г., както и склуптурната пластика, издигната в негова чест в София.“

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com