Родители от Пловдив алармират за инцидент в детски образователен център в града, при който е пострадал синът им.

Детето е с разбита уста, счупен зъб и синини след посещение в центъра. Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда. Това показва прегледът на съдебните медици, предава NOVA.

Васил Канев, баща на пострадалото дете заяви, че все още нямат никакви обяснения. Той добави, че иска институциите да вземат мерки. Канев каза, че според персонала на детския център детето е паднало на двора.

„Ако това беше така, щеше да има охлузвания или ожулвания. Сезирам всички органи на реда. Искам и НАП да влязат, за да направят проверка в центъра. Ние 7 месеца не сме получавали никакъв касов бон за плащанията, които извършваме”, каза още бащата.

По думите му семейството е крайно афектирано и искат органите на реда да си свършват работата. Те настояват да знаят дали въпросният детски център има лиценз за извършваните дейности. Според него това е втори инцидент за последните четири месеца, а преди това синът им е бил ухапан от друго дете.

Управителят на заведението Петя Паунова разказа, че инцидентът се е случил в двора. „На място са били 11 деца с 3 учителки. Детето се е спънало. До три години децата нямат рефлекс, за да се пазят при падане.

Заставам зад моя персонал. Те гледат децата като свои собствени. Насилие няма. Детето е паднало, ударило си е зъбчето, вследствие на това зъба му счупен”, добави Паунова. Тя каза, че детето е било изпратено на лекар и зъболекар.

Детски център “Малката русалка” дадоха своето официално становище за Plovdiv24.bg

“Направихме вътрешно разследване по случая. Става въпрос за инцидент на двора. Навън са били 11 деца заедно с три учителки, било е следобедно време. Имаме детска площадка, която е обособена с мека настилка. Детенцето е живо и активно, то се е спънало, прехапало си е устата и има отчупена част от зъбчето. Действително е имало малко кръв, но учителките са реагирали адекватно. Веднага е извикана майката, а междувременно детето е успокоено.”, каза той.

“Те са били на преглед, след което са отишли в друга клиника по наша препоръка. Ние ще го заплатим. По време на прегледа е обяснено на родителите, че зъбчето е счупено и че има варианти да се оправи. Провели сме няколко разговора с родителите. Касае се за неволен инцидент, след което са предприети мерки за зъболекарско лечение. Ние ще поемем всичко, от което се нуждае детето за възстановяването му.”

Юристът бе категоричен, че не е имало опит за прикриване на инцидента, както и че на територията на детския център няма поставени камери и видеозаписи не съществуват. Той допълни, че не е необходимо в заведението да има медицинска грижа.

“Само в държавните градини има медицински работник. Ние сме наели учителка, която е минала курс за оказване на първа помощ.” Адвокатът не даде конкретен коментар за преобличането на детето и недадените на родителите окървавени дрехи на момченцето.

“Когато детето ходи на детски център, има допълнителни дрехи за преобличане – хранят се, могат да се изцапат. Не мога да го коментирам. Всичко, което е трябвало, е направено. Никой не е искал това да стане. Извинихме се многократно на родителите, не крием информация”, допълни в заключение юристът.

Бащата уточни, че според него думите на Паунова не отговарят на истината и ще направи всичко възможно фактите около инцидента да бъдат изяснени.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com