детската градина

Как да помогнете на детето да се адаптира с няколко лесни стъпки

Как да адаптирате детето по-бързо към детската градина? Защото дори най-ентусиазираното дете, може да се притеснява да се върне след голяма пауза. Затова ето какво могат да направят родителите, за да помогнат преходът да върви гладко.

Защо милениалите са свръхгрижовни и тревожни родители

1. Вашето дете се нуждае от повече уют и увереност от обикновено, особено през първите няколко седмици в детската градина. Прегръдките и вниманието към детето е чудесна стъпка към неговата сигурност в градината.

2. Опитайте се да слушате внимателно детето си винаги, когато има нужда да сподели какво се е случило. Отделете специално време за тази цел. Може да е само няколко минути два пъти на ден, но през това време вашата работа е да слушате с цялото си внимание.

3. За да се запознаe с другите деца, може би вашето дете има нужда от помощ, за да се отпусне и да започне да се сприятелява с тях. Говорете с детето си за това как да бъде мило, открито и да разговоря свободно с другите малчугани.

4. Интересувайте се от заниманията в градината. Предоставяйте хартия и моливи и други консумативи, които позволяват на вашето дете да се занимава и вкъщи, с активности подобни на тези в градината, както самостоятелно, така и с ваша помощ. Детето също има нужда от разходки и игра навън.

Тези деца са герои

5. Режимът трябва да се спазва и вкъщи – хранене и приспиване под час. Дори да изглежда, че се забавлява цял ден през уикенда, детето ви действително работи усилено върху социалните, емоционалните, физическите и академичните изисквания в градината. Затова то се нуждае от баланс в живота си между игрите и почивката, за да презареди батериите си и да преработи това, което учи.

Още за адаптацията в детската градина

6. Ако имате притеснения относно това, което се случва в градината, можете да се срещнете с учителя. Опитайте се да слушате възприемчиво и да помислите за ролята си в решаването на всякакви проблеми, виждайки я като работещо партньорство с градината- бъдете приятел, а не враг.

7. Не се поддавайте на емоционалното манипулиране, което детето ви оказва – бъдете уверени в себе си, че дори да плаче и да е разстроено то, вие трябва да го оставите, за да бъде самостоятелно.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com