В статията „Какво готвят на децата в детските градини по новия рецептурник“ споделихме, че детските ясли и градини са с нов рецептурник от 2020 г. с цели 430 рецепти. В него са включени предложения за сутрешно, обедно и следобедно хранене за деца от 3 до 7 години, като са включени както традиционни суперхрани, така и модерни съставки.

Но не това е акцентът на днешната статия. Под поста имаше притеснителни коментари на родители и учители в детските градини, че всъщност новият рецептурник не радва малчуганите.

Селектирахме някои от коментарите на нашите читатели под поста във Фейсбук. Те са обособени в няколко основни теми, по които се оформиха лагери от коментиращи. 80% от коментарите бяха негативни:

Не е вкусно

М. Д: „То, ако беше мюсли добре. В нашата градина по меню е мюсли с прясно мляко, а в действителност е само овесени ядки и мляко“.

С.А: „А в нашата дори млякото е заместено с вода…. жалка картинка“

П.Т.: „Не знам какви стомаси имат децата в ДГ! Обичайните яденета като боб, леща, картофи, мусака и т. н са супер безвкусни и отвратителни на вид. Пълни с бучки брашно и липса на боб или леща примерно. Млякото с ориза и мляко с грис загорели. Горките деца, които трябва да изядат това подобие. А за новия рецептурник нямам думи. Не готвят вкусно и привлекателно традиционните ястия за българската кухня, а какво остава за нахут, киноа и каквото там още. Един ден сервирах основно-картофи с броколи и царевица. Да ви е вкусно на всички технолози“.

Твърде много хляб

И.А: „В нашата детска градина, държавна , прекрасна, парадоксите са много. Един от тях е храната и пълната липса на вода за пиене. Основното нещо, което се предлага са филии- с халва, с масло и сирене, без сирене, филия с чубрица (страхотно предложение за деца в 1ва група, нямам думи), филия с мед… ако не е филия, значи ще е попара. Важното е хляб да има“

З.Т.: „Показвам едно меню в яслена група в държавна ДГ. Всяка седмица е едно и също с леки промени. В повечето случаи за закуска и за СЗ има филия с нещо, та вкъщи задължително закусва и след яслата също е много гладен и хапва вкъщи. Повечето храни в статията никога няма да видя в това меню в тази ясла. Въобще, без коментар съм за менюто, а за количеството да не говорим. Полагам им се по една филия, а когато бяха малко деца заради вируса – по филия и половина“.

Малък грамаж

М. С: „Аз мисля че трябва да се увеличи грамажа на децата в градинските групите. Работя като помощник възпитател и виждам как на повечето деца им се яде още и желаят допълнителни но няма. А има храни които изобщо не ги хапват.

Няма единно меню за всички градини

Д.Л: „Редно е да се спуска еднакво меню за всички градини, изготвено от специалисти. Сега всяка градина е с различно меню. Някъде ядат примерно супа от сьомга или печени бутчета с гарнитура, палачинки или пица, а на други места преобладават мазани те филии. И как се получава така при един и същ склад? Навсякъде децата трябва да се ползват от едни и същи блага. Ама е само на думи“.

На места дори не знаят, че има рецептурник

Д.Н: „А в дълбоката провинция какво се случва?

Аз съм готвач в ДГ и от ФБ научавам,че има нови рецептурници. Невероятно.“

Децата ядат…. бъркочи

М.К: „Пълни глупости, измислят какви ли не наредби, а явно нямат представа, че децата не ядат такива бъркочи.“

М.Д.: „Не е важно по кой рецептурник готвят важно е какво готвят. Готвят най – големите боклуци които се предлагат от доставчика избран с обществена поръчка, който предлага най-ниската цена за сметка на качеството на продуктите. За детските градини не трябва да важат обществени поръчки. Домакините трябва да избират и закупят най- хубавата храна както е било едно време. Защото се хранят деца“.

С.А: „Хора които си нямат представа от това какво се случва в градините пишат това меню. Как децата си лягат гладни след дълги молби да опитат поне. Дали тези които са написали този рецептурник се хранят така?Пълна идиотщина!“

Б. П: „Някой готвил ли си е спаначена супа с нахут/цял/ или бял боб със спанак?Няма да продължавам защото е пълен отврат… „

М. Г.: „Работя в детска градина и виждам как се изхвърля храната. Такива буламачи дават за ядене, че просто нямам думи. И няма никакво разнообразие. Кой е измислил, че не трябва да се слага изобщо сол, и постоянно да пръсъства кисело мляко и айрян“

Проблеми с фирми снабдители

Н. Я.: „Аз съм мед специалист в ДГ и изготвям менюто, като се старая да е съобразено с новия рецептурник и вкусовете на децата, но сме зависими от фирмата снабдител и не всеки път ни доставят заявените продукти, да не говорим и за качеството им..“

Р.Д: „Вече 20 години работя в детска градина, и един от “най-омразните” въпроси, които висят на главата ми е този с менюто! При нас то се изготвя от технолог и това е единственото, което ни “улеснява”. От тук натам, кашата е пълна! Вече ми се гади от заявки, разправии с доставчици, контролни органи /РЗИ и Агенция по храните – на първите калориите никога не им стигат а на вторите нищо не им е “по стандарт”/. Да оставим на страна безумните рецепти, които и прасето на село побутва с муцуна. А за споровете с ядосани домакини / на кухненски блок /, които изпадат в амок ако окладът е над 2 лева, за тях пък въобще не ми се говори!! За капак и хиперпротективни родители, чиято първа работа е да питат защо няма поставено меню на входната врата на детската градина / за да си го снимат/ и колко аджеба са топчетата в днешната супа?!! И редовният въпрос е: “….А бе какво ги правите тези деца, че след градина изяждат по две пици и някой и друг кроасан?!!…” Ами какво да ги правиме? То и моя внук като го попитам какво е ял днеска казва: “Бабо, ядохме едни зелени неща с черни точки / това би трябвало да са броколи и чия /, ама аз ги повърнах!!…” Та така с менюто. Трактат мога да напиша, предполагам всяка колежка също!!

Позитив сред негативите

Л.И: „Защо се заблуждавате, че по новия рецептурник храната не е вкусна и качествена? Напротив. Разликата е че количеството е намалено за сметка на качеството. Че количеството,което преди се дължеше на брашно и вода,сега е компенсирано с разнообразни и полезни продукти. Че пърженото, мазното, вредното е заменено с полезното. Че вместо на рафинирана захар се набляга на плодова захар и натурални подсладители, че храните са по определен стандарт за качество. Че всяка седмица децата хапват заешко,пуешко,телешко,агнешко,риба -нещо което едва ли е така вкъщи. Че соковете са прясно изцедени,че млякото е наистина мляко,че сиренето е от 15 лв. килограма ,а не като вкъщи от 8 лв., че чая е от сушени плодове,а не като вкъщи на пакетчета, че маслото е от най-хубавото, а не като вкъщи-маргарин. Грешите , като си мислите , че децата ви се хранят с некачествени продукти. Имате право да проверите. Направете го”.

Получихме много запитвания от родители как може да се сдобият със сборника, оставяме линк тук към него.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com