климатик

Климатик и деца – научни факти и препоръки:

Използването на климатик през лятото може да има значително влияние върху здравето и комфорта на децата. Следването на тези препоръки ще помогне да се осигури безопасна и комфортна среда за децата през горещите летни месеци:

 1. Регулиране на телесната температура:
  • Децата са по-чувствителни към екстремни температури, защото телесната им температура се регулира по-трудно в сравнение с възрастните. Климатикът помага за поддържане на комфортна и безопасна температура в дома, предотвратявайки прегряване.
 2. Сън и почивка:
  • Проучвания показват, че оптималната температура за сън е между 18-22°C. Климатикът помага да се постигне тази температура, което води до по-качествен сън за децата.
 3. Предотвратяване на топлинен удар:
  • При високи температури децата са изложени на риск от топлинен удар. Климатикът може да намали този риск, като поддържа температурата в помещенията ниска.
 4. Качество на въздуха:
  • Модерните климатици не само охлаждат въздуха, но и филтрират прах, полени и други алергени, което може да е полезно за деца с астма или алергии. Важно е редовно да се почистват и сменят филтрите, за да се предотврати натрупването на микроби и плесени.
 5. Хидратация:
  • Прекалено сухият въздух от климатика може да доведе до изсушаване на кожата и лигавиците. Пиенето на достатъчно вода и използването на овлажнители може да помогне за поддържане на подходяща влажност.
 6. Температурни разлики:
  • Важно е да се избягват големите температурни разлики между вътрешната и външната среда. Препоръчва се разликата да не бъде по-голяма от 5-7°C, за да се предотвратят шокове за организма.
 7. Превенция на инфекции:
  • Прекалено студените настройки на климатика могат да доведат до охлаждане и отслабване на имунната система, което може да увеличи риска от респираторни инфекции.

Препоръки за използване на климатик:

 • Настройка на умерена температура: Поддържайте температурата в диапазона 24-26°C.
 • Редовно почистване на филтрите: Сменяйте или почиствайте филтрите поне веднъж месечно.
 • Избягвайте директен поток на въздуха: Насочете въздушния поток така, че да не духа директно върху децата.
 • Използване на овлажнители: Ако въздухът в стаята става прекалено сух, използвайте овлажнител за въздух.

Следването на тези препоръки ще помогне да се осигури безопасна и комфортна среда за децата през горещите летни месеци

 1. Да не става течение – така ще простудите бебето, отворена врата и студа от климатика са две взаимоизключващи се положения
 2. Температурата, на която е настроен, не трябва да е с 5 до 8 градуса по-ниска от външната
 3. Не трябва да работи, докато детето или възрастните спят – при сън метаболизмът се забавя, телесната температура спада и детето може да настине
 4. Почистване на вътрешните филтри
 5. Струята не трябва да духа към тавана, да не е насочена към детето
 6. Използвайте режим на изключване или на намаляване на течението след 30 минути или час непрекъсната работа на максимум 

Бъдете внимателни с уреда, въпреки че ви спасява от жегите. Студът от климатика е коварен за метаболизма на децата, ако не се контролира умерено.

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com