Какво се случи с така полезното облъчване с кварцова лампа в детските градини? Помните ли как през миналия век се редяхме на опашка пред синята лампа, събличаха ни само по бельо и ни даваха очила, през които да гледаме лампата? Сеансът траеше по 5 минути на дете, а учителките казваха да стоим и да не мърдаме, защото като ни напече лампата, ще сме по-здрави?

По време на социализма в България кварцова лампа имаше във всяка една група на детска градина, която сестрата включваше по веднъж на ден, особено често през зимата.

Смяташе се, че липсата на витамин D през студените месеци може да се компенсира от облъчване с кварцова лампа. Отделно с поставянето му в стаята е възможно да се убие голям брой различни вируси и неблагоприятни бактерии.

Диапазонът на излъчването на медицинския кварц е нисък, на вълни с лечебни биохимични свойства. Смята се, че лечението с медицински кварц подсилва имунната система и повишава циркулацията на кръвта, което засилва имунните защити на тялото.

Кварцовата лампа задължително се е използвала със специални предпазни очила. В противен случай облъчването може да доведе до изгаряне на очите и сериозни вреди за зрението. Неспазване на указанията за времетраене на процедурите, от друга страна, води до изгаряне на кожата, подобно на слънчевото. Именно заради това в детската градина всичко е било засечено до секундата.

Колкото и да е полезна, кварцовата лампа крие рискове спрямо всеки организъм. Излъчваните UV лъчи имат определен ефект върху чувствителните хора, следователно, в някои случаи, човек може да изпита алергична реакция към процеса на третиране с кварц. Има недоказано мнение, че процедурата за третиране на кварца може да се превърне в активатор за развитието на ракови тумори. При определена категория хора кварцовото лечение води и до повишаване на кръвното налягане.

Детските градини, каквито бяха преди 30 години

Вместо кварцова лампа, в момента в повечето детски ясли и градини има бактерицидни UVC лампи. Те станаха популярни с навлизането на вируса COVID-19. За да се избегне разпространението му, лампите се използват за вътрешна дезинфекция и осигуряване на стерилна среда за децата и учителите.

Основната разлика между тях и кварцовите лампи е, че те се използват в извънработно време, когато децата са извън помещенията, тъй като предизвикват бързо изгаряне на кожата и не са полезни за директно облъчване.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com