Съдът на ЕС реши – това не е труд

Работодателите не пропускат да яхнат вълната, щом става въпрос да прецакаш служителите си. Те поискаха промени в Кодекса на труда, според които майчинството за отглеждане на дете до двегодишна възраст да не се счита за трудов стаж и да не се брои за платен отпуск.

Още в началото на месец по Съдът на ЕС се произнесе за запитване на румънски съд. “Действително това не е положен труд”, казва съдът.

Майчинството е работа 24/7, а не 8-часов работен ден

Майките са достатъчни дискриминиратни от некоректните работодатели, които или ги притискат да се върнат на работа веднага след раждане или ще изгубят мястото във фирмата или изчакват да мине майчинството и съкращават щата им.

Междувремнно все повече бащи излизат по майчинство, заради по-високите осигуровки. Да, и това е проблем – осигуряването в сивата зона или не на парите, които получавате, за да спести работодателят.

Така или иначе втората година всички майки получават минимални обезщетения, недостатъчни за нормален живот.

Какво пък толкова правят майките по цял ден!?

„Аз след първото дете се върнах след година и половина на работа. Радвам се, че имах възможност да си използвам отпуска, защото той премина в гледане на дете, което боледуваше непрекъснато. Не знам работодателят как би се чувствал, ако аз се върна веднага на работа и след това съм в болничен всяка седмица, без реално да си върша работата”, коментира Лилия Герджикова, преподавател по френски език.

„Тези жени, които вършат този героизъм все още да раждат деца в България, трябва да бъдат всячески насърчавани, а не да им се изпращат сигнали „ние сега ще ви вземем и това””, коментира Димитър Манолов – КТ „Подкрепа”.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com