За поредна година Комитет „Човешки права и мир“ към АСМБ-Варна, съвместно с Асоциация „Хипофиза“, BRITANICA – Чайка и Фермерски пазар – Варна, организират Благотворителен мартенски базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения.

Събитието ще се проведе в неделя 27-и от 11:00 до 16:00 ч. към Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ). Събраните средства ще бъдат дарени за провеждане на обучения на медицински специалисти работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания

България е страна, в която детските ясли, градини и училища са добре обезпечени с медицински специалисти. Най-вероятно сме с най-високия брой такива специалисти, спрямо броя на децата. Тяхното присъствие там не е от полза, поради две причини –  неадекватната нормативна уредба и липсата на продължаващо обучение както за оказване на спешна помощ, така и за грижа за деца с хронични заболявания.

Правилно ли се развива детето и кога да потърсим консултация с детски рехабилитатор?

През  януари 2017 г. влезе в сила промяна на Закона за здравето, според която медицинските лица в градините и училищата следва да подпомагат лечението на децата с хронични заболявания по предписание на лекуващия лекар. До момента обаче не е променена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, в която да е разписано как точно да става това. Няма промяна, която да задължава това да правят и сестрите, работещи в детските ясли.

Често се налага след поставянето на диагнозата един от родителите да напуска работа, за да може да е на разположение – да поставя инсулин или да дава други лекарства.

На направено запитване през февруари 2020 г. от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система до 200 детски градини в град София, 96 са отговорили, че медицинските сестри не са преминали ежегодното обучение за оказване на спешна медицинска помощ, а само 3 са отговорили, че сестрите са преминали обучение на друга тема. Някои от директорите съобщават, че такова не се е провеждало повече от 5 г.

Софийски детски градини с проект за изграждане на зеленчукови градини

Обучението и поддържане на квалификацията, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), не се е случило. В малките общини ситуацията е още по-отчайваща. Има и добри примери, в които то се финансира от общината – такова е обучението за грижа за деца с диабет и редки ендокринни болести, което Община Варна подкрепя вече трета година.

Няма разработена методика и материали, които могат да помогнат на тези специалисти.

Асоциация Хипофиза, съвместно с други родителски и пациентски организации, успява да създаде сайта Здрави деца, на който се качва полезна информация  за грижа за деца с хронични заболявания в детските и учебните заведения. Предстои провеждане на онлайн обучения от водещи педиатри през идната година, за осъществяването на които се търси финансова подкрепа.