В новата ни рубрика “Питаме майките” за нещата от живота

Разговаряме с мама блогъра Радостна, която от две години вече е и Радостна мама на две дечица – Боян и Деян. Темата е плюсове и минуси на частната и държавната ясла. Разказът на Радостна от първо лице за Детските градини: 

Първо ще те питаме как избра изобщо да пуснеш детето си на ясла, тъй като има доста майки, които я отричат?

Боян е доста комуникативен, експресивен и емоционален. Инатливо детенце със силна индивидуалност. Когато го гледах през първата година, изобщо не съм правила планове да го пускам на ясла на година и един месец. Исках да ходи, но когато го приемат в държавната, някъде към година и 4-5 месеца. Но детето само взе решение, вместо нас.

Всеки ден го водех на разходка, по площадки и молове, докато не стана така, че при всяко зърване на детска градина, той се залепяше за оградата и не искаше да си тръгва. Така много пъти и един ден решихме с баща му да проверим най-близката частна ясла до блока ни. Обадих се, отидохме с Боян на място да огледаме и така на следващата седмица вече започна да я посещава редовно.

Разбира се, първите дни плачеше, когато го оставях, но само минута след това чувах, че се е успокоил и влиза да играе. Даваха ми информация през деня как е, плаче ли, яде ли, спи ли. Само първите два дни беше плакал малко преди сън. После заспивал сам и спял най-дълго. Бях шашнта как ще оставя детето, което по цял ден е било с мен, на чуждо място. Как няма да знам всяка минута какво прави и най-вече няма да го виждам. Признавам, че преди обед обикалях тайно около двора на яслата, за да го видя, да усетя, че е добре. Лелите го гушкаха, защото беше проходил едва преди два месеца и беше най-малкият.

Малко ревнувах в началото, но после съвсем се успокоих и дори имаше моменти в деня, когато забравях за него. Останах доста доволна от първата му ясла. Винаги съм искала децата да са на градини, а не с мен, баби и гледачки по цял ден. Този мой пръв опит доказа, че съм била права за моето дете.

Разкажи ни за плюсовете и минусите на частната ясла

Толкова съм доволна от частната ясла, че минусите, които мога да изброя се броят на 1-2 пръста. Скъпо е. Това всеки го знае, особено сравнено с държавната, както и в нашия случай – имаше повече каки, отколкото лели. Това от една страна е чудесно, защото ангажират и играят по-активно с децата, изморяват ги и за нас като родители е добре дошло. Милички са и грижовни. Но когато после в държавната видях истинските лели на средна възраст, вече бях сигурна, че те са по-добрият избор за моето дете.

В частната ясла всичко е уредено, но сякаш повече да се угоди на родители, а не на деца. Снимат ги, играят на батут и с тротинетки, ядат поръчана храна и е доста по-лъскаво. Но за мен образователната школа на държавната си остава първенец. Много повече респект и знание получават там, ако съдя по Боян, който е доста буен навън и наистина кротък там. Харесвам в частната ясла новостите, които постоянно се въвеждат, повече персонал, по-малко деца и повече грижа за моето. По-малко боледуване и като цяло доста добре измислени празници и активности, в които родителите също участват. В държавната ясла това изцяло липсва. Но пък там правят тържества за децата, рецитират стихчета на година и половина, пеят и така се забавляват, че децата с радост ходят всеки ден.

А сега детето ходи в държавна ясла, какво те мотивира да го запишеш там?

Две са основните причини да преместя Боян от частна в държавна ясла: 10 пъти по-ниската такса и разстоянието от дома ни до яслата – около 4-500 метра. Първо бях малко скептична със странните им изисквания – да давам кърпи и други аксесоари, които всички деца ползват, но после разбрах, че така е най-добре. В частната трябаше да нося шише за Боян, а тук забраниха. Той пие доста вода и това беше малко неочаквано, но разбрах, че пак е за добро, тъй като за дни се научи да пие сам от чаша. В началото бях леко предубедена, но след един месец видях, че на Боян там му харесва повече, всеки ден идва с ново знание и най-важното- яслите го мотивираха да говори много от доста малък. Все пак там рецитираше стихче за баба Марта на 1.6 г.

Как се случи адаптацията?

Боян е доста комуникативен и вярвах, че му трябват няколко дни да свикне. Така и стана. Диркеторката искаше да го вземам на обяд, докато се адаптира, но аз отказах. Обясних, че месеци наред е бил в градина и вече е свикнал с режим и условията там. Няма нужда да му развалям представата за ясла като го взема по-рано. Тя се съгласи. Вземах го към 16 часа една седмица и после вече си продължи до към 17, когато всички деца си отиват. Ето още един миниус на държавната – трябва да ги вземаме доста рано, ако човек работи почти не остава в офиса.

А какво ще е решението ти за второто дете?

Деян е доста по-гушкав и привързан към мен и си личи от бебе. Бих искала да направя същата схема – на 1.1 да отиде в частна и после в държавна ясла на 1.5. Но реално мисля да го оставя той сам да ми покаже какво иска. Ако не му допада, ще изчакам, не искам нищо да правя без желанието на децата. Звучи малко абстрактно, Но вярвям, че те се раждат личности със собствени желания и представи, а аз бих искала да ги уважа. За да са радостни децата.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com