Чарли Гард

Почти няма човек, който да не се е запознал с изторията на малкия Чарли Гард -единадесетмесечно бебе с рядко генетично заболяване – намаляване на ДНК в митохондриите. Родителите се борят вече шест месеца със съда да получат разрешение да пътуват до американска болница за експериментално лечение, но накрая те взеха решение да прекратят борбата…

Последното заключение на екип от световноизвестни лекари тласна развръзката към тъжен край за детето – медиците смятат, че нищо не може да се направи и системите му ще бъдат изключени.

“За Чарли е твърде късно, времето изтече. Лечението няма изгледи за успех.” – обясни вчера в съдебната зала адвокатът на родителите. Но според майката и бащата твърде много време е загубено в съдебни битки.

Историята на Чарли

“Изгубихме твърде много време в бора със съда, което можеше да се използва за опити за лечение”, заяви през сълзи бащата на малкия Чарли.  Основният проблем е в отслабването на мускулите, което се оказа необратимо. Родителите обясняват, че американските лекари, както и екипът от ватиканската болница са искали да лекуват Чарли, след като са видели последния магнитен резонанс и електроенцефалограма. Но съдът е забавил процеса.

“Чарли можеше да има нормален живот, ако ни беше разрешено по-рано да го подложим на лечение”, сигурна е майката.

Трагичната развръзка се предусещаше още в петък, когато адвокатката она лондонаската болница представи изследванията на детето, които “не дават надежда”. Въпреки, че родителите твърдят, че детето реагира, когато го докосват, Чарли не чува, не вижда и има необратими увреждания на мозъка.

“За съжаление той няма да доживее до първия си рожден ден. Ужасно съжаляваме, че не можахме да те спасим, но те обичаме много и ще продължим да го правим в бъдеще” – казват през сълзи майката и бащата.

Историята на Чарли развълнува милиони хора по света, дори Папата и Доналд Тръмп, но болестта, за огромно съжаление, си взе своето..

detskitegradini.com
Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com