Няколко учебни заведения В Пловдив изпробват нов модел, който дава повече свобода обедният сън да отпадне, ако семейството реши. Пловдивски учебни заведения пробват гъвкав режим само със съгласие на родителите, пишат от местната медия “Марица”.

Още миналата година Община Пловдив проведе електронно допитване сред родителите, за да провери нагласите относно някои промени в услугите, които предлагат общинските детски градини. Телевизорите там отдавна са забранени. Сега говорим по-скоро за възможност да не се спи на обяд и за самостоятелно сервиране и отсервиране на храната, казва зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Резултатите показват, че голяма част от родителите са склонни да приемат нови моменти в режима. По-голям е скептицизмът сред персонала, който по този начин би бил натоварен с повече отговорности, особено във времето за сън при будуващи деца. Промяната обаче вече е в ход  в няколко учебни заведения, сред които ДГ „Мирослава“, ДГ „Марица“, ДГ „Малкият принц“.

Отпадат таксите за детските ясли и градини

„Мнението на родителите за обедния сън е на двата полюса – казва директорката на ДГ „Малкият принц“  Анелия Божанова. – А ние се ръководим от техните предпочитания. Като в същото време търсим път към децата без нужда от сън, но така, че това да не ги натоварва“. Малчуганите в първа и втора група все още доста се уморяват и изпитват необходимост да спят след обяда. В трета и четвърта група обаче се стараем плавно да направим преход към дневния режим, който предстои в училище, обяснява Божанова. Децата на 5 и 6 г., които не искат да спят, имат различна организация – тихи занимания, докато останалите почиват.

Отлагане на съня – преход към режима в училище

В големите групи в ДГ „Малкият принц“ след обедното хранене всички деца сядат в кръг и с учителката си правят разбор на заниманията от първата половина на деня. „Колкото повече растат децата, толкова по-малка е нуждата им от сън. Ако отделим 30 минути повече за разговор и приказка, отлагаме времето за лягане – вместо в 12,30 ч. в 13-13,30“, обяснява директорката. Така децата по-плавно преминават към училищния режим. Понеже в тази възраст промените са бързи, в началото на учебната година и в края ѝ потребностите на децата са различни. Затова често и стават по-рано за игра.

Докато другите спят

За тези, които изобщо не спят, това е предварително обсъдено със семейството. Те могат да рисуват, да играят или да откриват света чрез собствения си опит с Монтесори материалите. Всяка такава групичка си има отговорник – дете, което следи да не се пречи на останалите. Така се въвежда и правилото – „което не искаш да правят спрямо теб, не прави по отношение на другите“. В детската градина има деца с разстройство на съня, както и такива, които никога не са спали на обяд. Някои родители се водят от детето, други налагат своето мнение. Така в началото само едно семейство се възползвало от предложението за гъвкав режим без обеден сън. Постепенно станали 5 и постоянно има нови желаещи. А особено за по-големите има много неща за правене, докато групата подремва. Това е време, в което може да се приложи индивидуална работа, ако времето с всичките 30-ина деца не е стигнало за това в педагогическата ситуация. „Педагогът е майсторът, който трябва да успее да управлява това време по оптималния начин и за спящите, и за будуващите деца”, казва Божанова.

Учителят на два фронта

Удобство в ДГ „Малкият принц“ е, че занималнята и спалното помещение са преходни. Това позволява педагогът да наблюдава едновременно и спящите, и тези, които имат тихи занимания. Ако разположението не е такова, би бил необходим помощник-възпитател, за да не остават деца без надзор.

До момента няма негативна обратна връзка от родителите – нито на спящите деца, че им е шумно, нито на будуващите, че са уморени. Това е всъщност Монтесори правилото за свобода в определени граници –  децата имат право на избор, но ако пазят тишина, обобщава Божанова. При този гъвкав режим са по-щастливи.

„Откакто целият екип премина обученията по Монтесори педагогика, още се променя погледът – добавя директорката. – Колегите не само имат квалификацията, а и стимул да опитват промяната. И тя сработва – дори в групите, които не са по Монтесори“. В момента методиката е застъпена само в първа и втора. Това лято предстои подготвянето на учебната среда за трета група. И без да са официално на Монтесори принципа „Помогни ми да се справя сам“, подготвачетата вече сами се справят с преобличането и сервирането на обяда.

Нищо обаче не е на всяка цена. Деликатно работим с толкова голяма и многолика общност, каквато е родителската, прави уговорка Анелия Божанова. Обикновено родителите настояват за повече физическа активност и усилията на екипа са за повече време на открито и на спортната площадка. Повечето семейства на големите деца биха се съгласили групата изобщо да не спи, но се уважава волята на всеки поотделно. И дори след това се реагира гъвкаво – винаги някое от будуващите деца може да реши да си полегне, даже за половин час дрямка.

Във времето за обедна почивка: Здравена направи рисунка, която възхити Япония

Докато другите спят, момиченце нарисува картина, която получи световно признание. Здравена Болгурова е сред децата, чиито родители са дали съгласие да не ляга на обяд . Във времето за тихи занимания учителките ѝ Мария Цинцарова и Росица Христова я предизвикали да участва в 21. издание на конкурса за детска рисунка Канагава Биенале в японския град  Йокохама.

В продължение на седмица детето творило по време на обедната почивка, която в ДГ „Малкият принц“ вече не е задължителна в големите групи. Рисунката на Здравена на мома в народна носия е сред отличените. Официално грамотата ѝ е връчена от директора с пожелание за още успехи и сбъднати мечти.

Зад екипа на Детските градини стоят няколко много вдъхновени хора, които искат да направят деня ви по-информиран, по-весел, по-добър. -Контакт: info@detskitegradini.com