Правителството в Лондон обещава да осигури безплатна детска градина на всяко дете, щом навърши 9-месечна възраст, ако и двамата родители работят. В момента това става, чак когато то стане на 3 г., което принуждава много майки да си останат у дома през това време, тъй като заплатите им трудно покриват високите такси в яслите.

Облекчението за лондонските семейства има за цел да насърчи повече майки да се върнат на работа по-рано


Реформите за няколко милиарда лири ще позволят на някои родители на деца на възраст от девет месеца да поискат 30 часа безплатни грижи за деца на седмица.

За подобна промяна отдавна се лобира, но властите все отказваха да я направят, защото британската образователна
система е една от най-скъпите в света и вкарването на още деца в нея ще струва милиарди на бюджета.

Родителите в столицата на острова плащат най-високите разходи за гледане на деца в страната, сочат данни на благотворителната организация Coram Family and Childcare.

Най-скъпите детски ясли в страната се намират в центъра на Лондон, за пълен ден престоят струва повече от 370 паунда на седмица, в сравнение със средна национална цена от около 280.

Новината е особено добра за живеещите във Великобритания българи, защото далеч от дома те не могат да разчитат на помощ от баби и дядовци.

За да обхване повече деца в яслите, правителството ще промени минималните съотношения между персонал и деца от 1 учител на 4 деца на 1:5, както се случва в Шотландия, въпреки че новите съотношения ще останат незадължителни, а препоръчителни.

Деница Николова е медицинска сестра в лондонска болница. Нейната професия е особено търсена в Англия. В момента има около 133 000 свободни работни места в британското здравеопазване. Но ако тя се върне на работа сега, таксите за двете й момиченца в детска градина на месец ще са близо 3000 паунда. Толкова е и заплатата й. „Не смятам, че в момента имаме нужда да изпращам една от двете на детска градина, поне докато не получат възможността да се възползват от часовете, които държавата предлага”, споделя Деница. Безплатното приемане на по-малки деца в яслите ще започне през септември следващата година и то първоначално само за 15 часа седмично, тъй като няма достатъчно свободни места. Но за младите родители това пак е съществена помощ на фона на рекордното поскъпване на живота.

Новият член в екипа ни - Светлана е завършила педагогика, но обича да пише за деца, образование и много теми, свързани с родителството.